Re: bonsai
autor: ziarenko » 27 lis 2012, 14:19
uprawa bonsai nie jest trudna lecz jest bardzo wymagająca ale bardziej chodzi tutaj o systematyczność i poświęcenie bo jednak nie jest to byle chwast co będzie rósł gdziekolwiek, kiedykolwiek i sam da sobie radę. to co napisał Albert31 to tak naprawdę wielce powierzchowne podejście do tematu. nie zgodzę się że "przesadzanie do coraz mniejszych pojemników" to coś co jest niezbędne do osiągnięcia celu jakim jest bonsai i niby "Prawdziwa sztuka bonsai polega na " tym właśnie. przycinanie, drutowanie to podstawowe czynności w osiągnięciu wspaniałego okazu. Oczywiście należy też zastanowić się skąd pozyskany jest materiał na bonsai i faktycznie jakiego rozmiaru jest bryła korzeniowa. Nie można także pominąć podstawowych zasad w dobieraniu doniczek do drzewek (by wyglądały proporcjonalnie)
Generalnie rzecz ujmując głębokość doniczki powinna być równa średnicy pnia dojrzałego bonsai, a szerokość prostokątnego pojemnika powinna być czterokrotnie większa. Zasady te obowiązują dla dorosłych drzew i nie mogą być stosowane do młodych drzewek, bo na tym etapie efekt wizualny nie jest najważniejszy. Doniczka musi przede wszystkim zapewnić odpowiednie warunki dla zdrowego wzrostu drzewka, a wiec na każdym etapie hodowli trzeba stosować odpowiednie naczynia. Młode drzewka z małą koroną i odpowiednio małymi korzeniami potrzebują małych, płytkich pojemników, większe - większych z powodu rozbudowanego systemu korzeniowego.
co do mchu to ta wypowiedź jest jak byś zapytał czy na Syberii jest ładnie a ja odpowiedział bym Ci weź dodatkowe skarpety bo zmarzniesz:) ... mech może pomóc... ale nie jest konieczny (dobra rada ale taka nie w deseń) poza tym niektóre rośliny nie potrzebują mchu (dużo zależy od gatunku BONSAI)
nie mam nic do moich przedmówców ale chciałem tylko troszkę wyprostować wypowiedzi:)
pozdro
bo ziarenko było pierwsze a dopiero później jajko i kura:)