Nolina

Rośliny w mieszkaniu i na tarasie, co lubią, a czego nie? Jak je uprawiać i chronić przed szkodnikami i chorobami. Informacje dotyczące na temat różnych gatunków oraz porady jak sobie radzić z problemami w uprawie roślin doniczkowych.

Moderator: wika001

mimnoto
Aktywny
Aktywny
Nolina

autor: mimnoto » 25 mar 2011, 10:11

Mam pytanie, jak wolno rośnie nolina? Przeczytałem gdzieś, ze "bardzo wolno" ale ja mam swoja juz 3-4 lata i ona urosła może z 5 cm! Czy tak wolno, to jest normalnie?

Wandzia
Aktywny
Aktywny
Re: Nolina

autor: Wandzia » 05 wrz 2011, 14:46

To prawda nolina w stosunku rocznym ma bardzo mały przyrost. Ale Twój okaz to skrajnie ma mały przyrost jak na tak duży okres czasu - parę cm to on ma przyrostu w skali roku jeśli spełni mu się prawidłowe warunki bytu - i tu właśnie upatruje problem kiepskiego przyrostu Twoje roślinki.
Nolina słabiej rośnie, ma gorszej kondycji liście które mają tendencję do łamania się jeśli nie ma wystarczającej ilości światła. Dlatego też stanowisko dla noliny powinno być słoneczne. Nie zaleca się częstego podlewania noliny bo to sprzyja gniciu bulwy pnia raczej rzadziej a obficiej. w okresie letnim raz na miesiąc podlewamy nawozem dla roślin doniczkowych.

Wróć do „Rośliny doniczkowe”