Re: kiszony czosnek
autor: jurekk » 20 lip 2011, 17:09
Przepis ten pochodzi z Kaukazu. To idealna przystawka i dodatek do dania głównego. Czosnek ten jest ciekawy w smaku, troszkę ostry i do tego chrupiący!
Składniki:
ok 10 główek czosnku (musi być polski!!!)
ziele angielskie dwie kulki
listek laurowy jeden
mała obrana cebula
korzeń chrzanu
koper do kiszenia
litr wody
kilka ziaren kolorowego pieprzu
ostra papryka, ja dałem suszoną ale świeża też może być
łyżeczka ziaren gorczycy białej
kilka ziaren kolendry
100 gram soli
Na dno słoika wkładamy wszystkie przyprawy, chrzan, koper, cebule i papryczkę. Układamy ciasno czosnek i zalewamy solanką. Przykrywamy i czekamy ok 3 tyg. Gdy czosnek zaczyna czernieć tzn., że jest już gotowy, aby proces czernienia zatrzymać słoik należy dobrze zamknąć i pasteryzować. Przechowywać w ciemnym miejscu.
jurekk