Re: wino z winogron
autor: jurekk » 20 lip 2011, 17:18
Jak zrobić domowe wino z winogron. Ja korzystam z tego przepisu. I wychodzi zawsze smaczne:
kiście winogron dobrze opłukać, a następnie oddzielić grona. Owoce zmiażdżyć (ale nie miksować). Takie owoce można poddać fermentacji w miazdze. Wtedy będzie lepszy kolor oraz z smak z ciemnych winogron. Miazgę wlewamy do naszego pojemnika fermentacyjnego dodajemy pektopol oraz gorący syrop cukrowy. Jeżeli chcemy uzyskać wino mocne, należy pamiętać o podziale syropu cukrowego na porcje. Gdy miazga ostygnie do temperatury pokojowej, można dodać pożywki i drożdży. Całość przykrywamy i odstawiamy na 7 dni, trzeba choć raz dziennie zamieszać winem, w celu zlikwidowania czapy owocowej. Po tym czasie wino powinno już pracować, na wierzchu będzie widoczna czapa, którą trzeba zebrać i odcisnąć i wlać razem z resztą moszczu do balona. Jeżeli jest to wino mocne to jest to odpowiednia pora aby dodać drugą porcję syropu cukrowego, oczywiście należy pamiętać aby go wcześniej wystudzić. Tak przygotowane wino zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy na 3 tygodnie w przypadku win lekkich lub 12 w przypadku win mocnych. Następnie zlewamy wino znad osadu. Wino gronowe gotowe jest po 8 miesiącach od nastawienia, ale najlepiej smakuje dopiero po 2 latach.
jurekk