świerk choroby

Opisy gatunków drzew i krzewów, informacje na temat ich uprawy, zabiegów pielęgnacyjnych i zastosowania. Jakie drzewa i krzewy są odpowiednie na małą działkę, które można sadzić w cieniu, albo wymagają określonej gleby? Jeśli szukasz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, dotyczących drzew i krzewów ? zapraszamy do tego działu.

Moderator: wika001

Kasia_D
Aktywny
Aktywny
świerk choroby

autor: Kasia_D » 11 mar 2011, 21:08

Co roku mam problem ze świerkami, chorują mi strasznie, co moze być tego przyczyną? Może jednak coś z moja ziemią jest coś nie tak?
vel

Dracena
Aktywny
Aktywny
Re: świerk choroby

autor: Dracena » 31 lip 2011, 11:34

Kasiu za mało informacji napisałaś o objawach chorobotwórczych twojego świerka.
Stąd też trudno jednoznacznie pomóc bo jest wiele chorób, które nieustannie atakują świerki.

Ale wydaje mi się, że Twój świerk mógł zostać porażony przędziorkiem gdyż jest to niestety najpopularniejszy pasożyt atakujący właśnie świerki.
Przędziorki - przeważnie atakuje od dołu krzewu kierując się ku górze - igiełki brązowieją i automatycznie opadają. Optymalnie zwalczać przędziorka w maju i powtarzamy opryski także później. W sklepie ogrodniczym nabędziesz specjalny preparat do walki z przędziorkiem.
W walce z przędziorkiem istotne jest usunięcie, a najlepiej spalenie! wszystkich porażonych pędów oraz oczyszczenia wszystkich igieł z pod krzaka.

Wróć do „Drzewa i krzewy”