ficus alii

Rośliny w mieszkaniu i na tarasie, co lubią, a czego nie? Jak je uprawiać i chronić przed szkodnikami i chorobami. Informacje dotyczące na temat różnych gatunków oraz porady jak sobie radzić z problemami w uprawie roślin doniczkowych.

Moderator: wika001

Regulamin forum
Eda
Aktywny
Aktywny
ficus alii

autor: Eda » 25 mar 2011, 13:43

Czy ktoś z Was rozmnażał kiedyś Ficusa Alii?
Próbowałam już dwa razy. Robiłam identycznie jak przy Ficusie benjaminie ale niestety mi się nie udało

Wandzia
Aktywny
Aktywny
Re: ficus alii

autor: Wandzia » 07 wrz 2011, 15:36

Edu mimo, że pytałaś bardzo dawno o sposób rozmnażania i nikt nie odpowiedział to ja odkurzę temat i napiszę jak "najłatwiej" rozmnożyć Ficus Alii. Tak więc rozmnażamy go poprzez ukorzenienie sadzonek wierzchołkowych pobranie ich nie jest skomplikowane absolutnie - jedynie kłopot może sprawić dalsza część ukorzeniania, a mianowicie pobrane sadzonki należy moczyć w ciepłej wodzie o temperaturze około 30 stopni C nieustająco przez 24 godziny na dobę - aż, nie puszczą korzonek.
Trzymam kciuki bo stworzyć takie warunki jest niebywale trudno nie posiadając specjalistycznego sprzętu do tego, jedynie co mogę zasugerować to w okresie zimy trzymać słoik z sadzonka na kaloryferze.

Wróć do „Rośliny doniczkowe”