Akacja srebrzysta

Opisy gatunków drzew i krzewów, informacje na temat ich uprawy, zabiegów pielęgnacyjnych i zastosowania. Jakie drzewa i krzewy są odpowiednie na małą działkę, które można sadzić w cieniu, albo wymagają określonej gleby? Jeśli szukasz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, dotyczących drzew i krzewów ? zapraszamy do tego działu.

Moderator: wika001

Aniamk
Aktywny
Aktywny
Akacja srebrzysta

autor: Aniamk » 06 kwie 2011, 10:34

Zakupiłam sobie nasionka akacji srebrzystej. Już od ponad miesiąca czekam na jakieś efekty, na razie nic! Z dwudziestu paru nasionek nie ma ani jednej roślinki!
Wydaję mi się, że wszystko zrobiłam dobrze Jak długo wschodzą te nasiona?

Malvina
Zainteresowany
Zainteresowany
Re: Akacja srebrzysta

autor: Malvina » 22 wrz 2011, 14:55

Nie wiem jakie konkretnie stworzyłaś warunki dla swoich nasionek, ale prawidło posiane nasionka powinny zejść bardzo możliwe, że nie będzie to 100% ale nie może też być tak, że nie wschodzą żadne.

Nasiona wysiewamy najlepiej w okresie marzec - maj/ Najważniejsze jest to, aby nasiona przed wysiewem moczyć w letniej wodzie przez około 48 godzin.
Po tych 48 godzinach wysiewamy nasiona do donicy którą potem nakrywamy przeźroczystą folią lub można do szklarenki małej temperatura ma oscylować między 20 - 25 stopni C. Pamiętaj, aby podłoże było ciągle wilgotne i najważniejsze, aby nasiona w pełni komfortowo się rozwijały pomieszczenie w którym się znajdują donice powinno być wietrzone, aby nie powstała pleśń na nasionach. Jak się do tego dokładnie zastosujesz, nasiona powinny wzejść bardzo szybko.

Wróć do „Drzewa i krzewy”