Błonczatka

Dział poświęcony kwiatom ogrodowym, doniczkowym i ciętym. Jeśli zastanawiasz się które kwiaty są łatwe w uprawie, a które wymagające, czy dany gatunek kwitnących roślin będzie odpowiedni do Twojego ogrodu, albo szukasz kwiatowych inspiracji, zapraszamy do tego działu.

Moderator: wika001

Regulamin forum
mimnoto
Aktywny
Aktywny
Błonczatka

autor: mimnoto » 24 maja 2011, 23:22

Bardzo proszę o pomoc! Na moich ismenach, które mam już od wielu lat, pojawiły się niedawno naloty białej pleśni.
Czy może to być z powodu niewłściwego podlewania, np. bezpośrednio na cebule - tak mogło się stać w czasie mojego urlopu?

Freshonka
Aktywny
Aktywny
Re: Błonczatka

autor: Freshonka » 10 paź 2011, 20:48

jeśli jest to pleśń to zawsze jej przyczyna leży w złym nawodnieniu i ogólnej wilgotności.
Jednak na jej powstanie mogła też mieć wpływ tempertaura, która wówczas panowała.
Pamiętajmy, że im cieplej tym rośliny potrzebują więcej wody, a gdy temperatura spada musimy zaprzestać podlewania ;) Wiem, że autorka na pewno o tym wie, ale to taka uwaga na przyszłość. Nawet z lektury tego forum łatwo wywnioskować, że większość problemów z kwiatami spowodowana jest właśnie nieodpowiednim nawodnieniem :(

Wróć do „Kwiaty”