znaleziony gdzieś w internecie:
1l spirytusy,
2l wody,
450 500g cukru (fruktozy) istnieją przepisy nawet do 800g cukru,
18 czerwonych owoców opuncji (mogą być też żółte),
laskę wanilii (można ale nie trzeba).
WYKONANIE :
Owoce opuncji przekrajamy na pół i wykrajamy miąższ małą łyżeczką.
Uwaga : czynność tą najlepiej wykonywać w rękawiczkach, ponieważ opuncja ma maluśkie, cienkie i często niewidoczne kolce!!
Miąższ z owoców (i ewentualnie wanilię) zgniatamy i zalewamy alkoholem i pozostawiamy na 7 dni.
Po 7 dniach odcedzamy miąższ. Gotujemy wodę z cukrem, studzimy i mieszamy z alkoholem.
Pozostaje nam ponalewanie do butelek i czekanie nastepnych 21 dni do pierwszego spożycia.
Po 21 dniach próbujemy.
Można podawać także z : sokiem pomarańczowym, lemoniadą i z szampanem.
Czekam na relacje z prób