Pustynnik wąskolistny

Myślisz o założeniu ogrodu, a nie wiesz jakie wybrać rośliny? Tutaj doradzimy jakie rośliny będą najlepsze do Twojego ogrodu, jak je posadzić a później pielęgnować. Znajdziesz też informacje na temat poszczególnych gatunków roślin, ich wymagań i zastosowań.

Moderator: wika001

Regulamin forum
grzegorz_s
Aktywny
Aktywny
Pustynnik wąskolistny

autor: grzegorz_s » 09 cze 2011, 22:25

Czy inna nazwa tej rośliny, to Igły Kleopatry? Bo znam ten kwiat z ogrodu mojej ciotki, ale ona tak własnie go nazywała i zastanawiam sie czy to podobne rośliny, czy ta sama?

cherrylady
Aktywny
Aktywny
Re: Pustynnik wąskolistny

autor: cherrylady » 08 lis 2011, 23:40

To dokładnie ta sama roślina ;)
Też tak miałam, że ktoś nazwał ją igłami kleopatry, ja nie miałam pojęcia o co chodzi, a gdy zobaczyłam znanego mi pustynnika i zostalam posądzona o ignorancję :)
Jednak myślałam, że wynika to z różnic regionalnych.
Ogólnie ten kwiat kojarz mi się z okresem szkoły podstawowej ;) Moja nauczycielka matematyki miała obraz z nich w sali, pewnie gdyby w okresie jej kwitnienia odbywały się lekcje, mielibyśmy żywe kwiaty w sali ;)

Ja miałam je w ogrodzie tylko kilka sezonów. Kompletnie nie komponowała się z resztą ogrodu :(

Wróć do „Rośliny ogrodowe”