Re: Basen ogrodowy
autor: JBZ » 26 paź 2011, 20:14
Projektantów, jak i wykonawców należy sprawdzać wyłącznie po referencjach, tzn. należy poprosić o 2-3 adresy zrealizowanych obiektów funkcjonujących przynajmniej 5 lat. Trochę pracochłonne, ale jest to jedyny sposób na uniknięcie partaczy. Trzeba pojechać pod te adresy i porozmawiać z użytkownikami. Od razu, przestrzegam, że będzie z tym problem. Mi się zdarzyło kilku wykonawców prosić o adresy i oczywiście godzili się je podać, ale akurat wszyscy nie pamiętali, ale zadeklarowali się, że za dwa dni prześlą e-mailem. Ślą do dzisiaj a w niektórych przypadkach minęło już kilka lat. To mówi samo za siebie. Tą drogą nie wiem czy znajdzie Pan szybko wykonawcę z referencjami.
Z projektantami jest prościej, bo często zapytani od razu mówią, że nie bardzo znają się na basenach i z chęcią godzą się na moje konsultacje podczas projektowania.
Zatem, jakie jest wyjście? Z doświadczenia wiem, że jest chyba tylko jedno: ómówić się z projektantem na konsultacje ze specjalistą fizyki budowli podczas projektowania. Jeśli projekt już jest, niechaj on go sprawdzi i wniesie poprawki do akceptacji projektanta i inwestora. Przy tej okazji, specjalista dobierze produkty i sporządzi technologię prac "krok po kroku". Potem, należy dopilnować by wykonawca ściśle trzymał się technologii i niczego nie modyfikował ani upraszczał (to akurat jest zmorą polskich wykonawców). Dopilnować samemu lub wynająć inżyniera budownictwa.
Tą drogą powstanie basen bez wad. Innej drogi nie znam. Przy moim udziale powstało kilkanaście pływalni i basenów oraz drugie tyle basenów domowych krytych i w ogrodzie, więc wiem co piszę.
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski