Dział poświęcony kwiatom ogrodowym, doniczkowym i ciętym. Jeśli zastanawiasz się które kwiaty są łatwe w uprawie, a które wymagające, czy dany gatunek kwitnących roślin będzie odpowiedni do Twojego ogrodu, albo szukasz kwiatowych inspiracji, zapraszamy do tego działu.
Tak jak w temacie. Piszcie jakie macie w swoich łazienkach kwiatki, lub jakie polecacie ?
Ja mam tylko aloes. Rozglądam się za czymś nowym, chciałabym aby w łazience było zielono
Storczyki też miałam ale w sypialni, bardzo lubie te kwiatki, mającos w sobie ciekawego mozna powiedziec ze kazdy jest inny ale nie lubie tego ich "opadania" po kilku miesiacach kwiatki opadaja a potem musze czekac kilka miesiecy az odrosna:( czy u ciebie jest tak samo?
Ja w łazience mam sztuczne storczyki, a kupiłam je kiedyś tutaj: http://www.sklep.hydroponika.pl/Rosliny ... storczyki/ Wybór jest ogromny, zarówno jeśli chodzi o ilość kwiatków, jak i ich wielkość. Nie trzeba ich podlewać, a wyglądają bardzo naturalnie. Są po prostu piękne
Jeśli mamy łazienke z oknem to można w niej spokojnie umieścić draceny, fikusy, krotony, storyczki i bromelie. Natomiast do ciemnych łazienek lepsza będzie sansewieria, zamiokulkas, czy zielistka. Z tym, że czasami specjalne nawozy dla roślin rosnących w ciemnych warunkach albo specjalne lampy dostępne w sklepach ogrodniczych moga okazać się konieczna pomocą w ich uprawie.
a ja kiedyś słyszałem że niby zamia (zamiokulkas) lubi ciemności i temu jest ich tak pełno w bankach i innych firmach gdzie daleko do okien jest ale muszę stwierdzić że łazienka od północnej strony i zamia nie dała rady
bo ziarenko było pierwsze a dopiero później jajko i kura:)
Ja mam w łazience fikusa i storczyka - w takich warunkach nie wymagają specjalnej opieki a odpowiednio nawożone pięknie, obficie i przede wszystkim długo kwitną.