Witam,
Postaram się nieco doradzić i rozwiać Państwa wątpliwości w kwestii impregnacji kostki brukowej.
Zacznijmy od początku mojej przygody z kostką brukową czyli roku 2008. W tym czasie preparatów było niewiele i efekty impregnacji były znikome. Sam prywatnie dałem się naciągnąć na impregnat który stosowałem do betonowych elementów swojego ogrodzenia, po zastosowaniu którego efektem był brak efektu:) Szkoda czasu i pieniędzy na takie środki których nadal jest cała masa. Ostatnio zadzwonił do mnie klient który zastosował impregnat zakupiony w supermarkecie, rozczarowany brakiem efektu wyostrzającego kolor kostki, był to preparat który co prawda zabezpieczył kostkę przed wnikaniem wody ale nie poprawił jej wyglądu a klientowi najbardziej chodziło o poprawienie walorów wizualnych, niestety ten zabieg uniemożliwia już zastosowanie innego środka gdyż nie wniknie już w strukturę kostki. Także należy uważnie i świadomie stosować tego typu środki zwracając uwag na ich efekty. Na rynku można też znaleźć środki nadające kostce efekt "mokrej kostki" te preparaty z kolei nie zabezpieczają bruku. Impregnacja bruku staje się coraz bardziej popularna co pociąga za sobą wysyp tego typu środków na rynku. Chcę zwrócić Państwa uwagę na impregnat Deep Coat który po pierwsze wyostrza kolor, po drugie zabezpiecza kostkę tworząc powłokę chroniącą przed wnikaniem wody, olejów itp. ułatwia czyszczenie kostki oraz jest bezpieczny w stosowaniu. Niektóre środki tego typu trzeba chronić przed opadami do momentu całkowitego wyschnięci gdyż w przypadku deszczu zaraz po impregnacji na kostce pojawią się zacieki. W przypadku DeepCoat jedynie co nam grozi to ewentualne nałożenie drugiej warstwy preparatu, nie ma niebezpieczeństwa wymiany całej kostki na nową. Preparat nadaję się do kostki betonowej jak i kamieni naturalnych.
Poniżej wklejam link do strony na której znajduje się film pokazujący działanie preparatu gorąco polecam:
http://www.impregnacjakostki.eu/
Ostatnio zmieniony 22 maja 2016, 16:00 przez
Stan Bruk, łącznie zmieniany 2 razy.