Informacje na temat zakładania basenów ogrodowych i stawów kąpielowych. Czy potrzebne jest pozwolenie na budowę, jak zbudować basen i co zrobić, by woda była czysta? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.
Witam. Temat basenu ogrodowego przerabiam od lat 90. Przy ówczesnej technice i możliwościach zdecydowałem się na wykopanie niecki zrobieni izolacji i wyłożenie płytkami ale przy naszych pogodach i zimie system ten wytrzymał 5 lat. Basen na pewien okres został zapomniany, były inne ważniejsze inwestycje ale niecka pozostała. Po latach zdecydowałem się na basen ogrodowy rozporowy umieszczony w niece starego basenu. idealne rozwiązanie. Osobą które nie maja tzw. wykopanej dziury proponuję wykonanie podłoża z betonu lub płyt i na 3 miesiące użytkowania nawet wymagającemu użytkownikowi wystarczy basen rozporowy. Przy obecnej sytuacji na rynku na pewno każdy sobie coś wybierze. [/url]
Moi znajomi zrobili sobie zamiast klasycznego basenu staw kąpielowy, twierdzą, że jest bardziej Eko, a system oczyszczania sprawdza się świetnie, no i wygląda naturalnie
Hej,
Basen ogrodowy jest o wiele praktyczniejszy w formie basenu składanego, tym bardziej, że obecnie na rynku możemy dostać baseny rozporowe w naprawdę irzekających rozmiarach. Sam zresztą ostatnio na stronie trampolinowo.pl zaopatrzyłem się w taki olbrzymi basen składany basen ogrodowy - BESTWAY 244 x 66 cm (57100) z pompą. Już nawet wczoraj zainstalowałem go w swoim ogrodzie i muszę Wam powiedzieć, że jeszcze bardziej kocham mój ogród!! Ten basen jest fantastyczny Woda jest w nim trochę zimna jeszcze ale w ten weekend jak sprawdza się prognozy na pewno się nagrzeje
jaki basem to jedno mi wydaje się, że najlepsze są dmuchane bo można je przenieść w każde miejsce. No i właśnie nawiązując do tego należy przyjąć kilka zasad, czyli basen z daleka od drzew, instalacji elektrycznych itp. więcej można poczytać w artykule http://www.link7.pl/jaki-basen-na-upalne-dni-bedzie-najlepszy/ Tam znajduje się kilka przydatnych porad odnośnie tego w jakim miejscu powinien znajdować się basen