Zawsze istnieje ryzyko,ale moim zdaniem nie można też popaść w zbytnią przesadę,bo tym sposobem nigdy nie będziemy mieć ogrodu Najprędzej zniszczyć mogą go krety i spaliny samochodowe od strony ulicy.
Wszystko się da. Ludzie w centrum zatłoczonych miast maja piękne ogrody. Kwestia wyłącznie tego by dobrać jakieś wytrzymałe łatwe gatunki. I koniecznie żywoplot albo szpaler np. z sumakow żeby odizolować się choć trochę od hałasu i spalin.
może warzywa z takiego ogrodu niekoniecznie będą ekologiczne, ale możesz bez obaw zasadzić kwiaty, krzewy czy drzewa. zasadź też żywopłot, żeby ogrodzić się od ulicy i mieć trochę prywatności. myślę, że nawet w centrum miasta można mieć ładny ogród.
Jeśli zadbasz o to, by ziemia była dobrej jakości, możesz wziąć się do pracy i wyhodować piękne rośliny. U mnie jedyną przeszkodą była, mało żyzna gleba ale wiadomo, że i z tym można sobie poradzić
Wydaje mi się że dobrze też ogrodzić obszar z roślinami na przykład siatką. Ja w swoim mam siatkę z fulo.pl i dobrze się sprawdza. Dobrze chroni też przed rozdeptaniem