Re: kiwi
autor: Szymon_E » 20 lip 2011, 17:56
Dżem z kiwi z limonką, miętą i rumem Malibu
1 kg kiwi, obranych i pokrojonych w kawałki, ważonych po obraniu
1 kg cukru
1 op pektyny w proszku (30g; na 1 kg owoców)*
sok i skórka otarta z 1 limonki
garść listków świeżej mięty pokrojonych w paseczki
3 łyżki rumu Malibu
Owoce limonki wraz ze skórką wrzucamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu. Następnie lekko rozdrabniamy. Zasypujemy pektyną i znowu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 1 min. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 5-10min, na koniec wrzucamy listki mięty i Malibu. Przekładamy do wysterylizowanych słoików i szczelnie zakręcamy. Można zapasteryzować.