Moderator: wika001
Lunatyczka pisze:Nigdy osobiście nie robiłam wina z aronii, ale moi dziadkowie owszem i cóż mogę powiedzieć, jest fantastyczne ) Tak więc podzielę się przepisem z babcinego zeszyciku
Do balonu [ takie specjalny pojemnik do robienia wina] należy wrzucić 1/3 lub 1/2 objętości owoce aronii. Na jeden litr wody trzeba dodać około 25 dag cukru (najlepiej cukier dodawać w dwóch ratach). Owoce zalewa się wodą przegotowaną z cukrem - ostudzoną. Dodać rozpuszczone wg. przepisu drożdże winne lub przygotowaną matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 - 4 miesiącach fermentacji przelać wino do innej butli, aby się ustało. Po następnych 3 - 4 miesiącach można młode wino z aronii (czerwone) ściągać znad osadu do butelek.
Smacznego
konrad.ihnatowicz pisze:Przepis istotnie jest bardzo dobry, ale z doświadczenia wiem, że przygotowanie dobrego wina zaczyna się od dobrze przygotowanego owocu.
roberteon pisze:A czemu to, jakieś gradobicie było?
Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości