Re: pieczarki uprawa amatorska
autor: Dracena » 03 wrz 2011, 7:32
Pieczarki to takie warzywko, które można uprawiać z powodzeniem nawet zimą - jest to dobra alternatywa dla tych ogrodników co nie lubią bezczynnego przesiedzenia zimą tylko ciągle by coś uprawiali. W okresie zimy wystarczy mieć pomieszczenie o temperaturze od 12 - do 20 stopni. I może to być nawet ciemna piwnica lub garaż - światło nie wpływa na jakość uprawy. W okresie letnim [ od IV - VII ] można śmiało uprawiać pieczarki w ogrodzie od strony północnej stanowisko zacienione.
Rozpoczynając uprawę pieczarek musimy zacząć od przygotowania podłoża, a mianowicie obornik koński lub wybrać podłoże ze słomy i kurzaka. Ew. jeśli nie mamy takiego podłoża można w sklepie ogrodniczym kupić gotowy substrat przerośnięty grzybnią pieczarek w raz z dokładną instrukcją obsługi i przyznam się, że ja na tym bazuje i dla własnych domowych potrzeb w pełni jestem zadowolona z plonów. Nie ma nic skomplikowanego, a instrukcja uprawy w pełni jest kompletna. Z mojego doświadczenia wiem, że w warunkach domowych uprawiać pieczarkę najlepiej w temperaturze 15 stopni C.