Moderator: wika001
Bukowiecka pisze:Czy komuś udaje się wyhodować naprawdę ładną, zdrową i pełną liści bazylię ?
Bo mnie ciągle się nie udaje.
Bukowiecka pisze:Czy komuś udaje się wyhodować naprawdę ładną, zdrową i pełną liści bazylię ?
BogusiaKli pisze:Bukowiecka pisze:Czy komuś udaje się wyhodować naprawdę ładną, zdrową i pełną liści bazylię ?
Jeśli chcesz wyhodować ładną bazylię musisz przede wszystkim zasiać ją w dobrym terminie (marzec-maj). Poza tym trzeba mieć też dobrą ziemię, najlepiej z jakiegoś ogrodniczego. U siebie często w początkowej fazie owijam doniczki folią spożywczą, w której robię dziurki i kiedy pojawi się bazylia to ją ściągam. Potem codziennie podlewam ale przy użycia takiego małego spryskiwacza i dbam o to, aby miała dużo słońca. Nie polecam jednak stawiać jej przy szybie, kiedy grzeje bo się spali. Jak już wyrośnie trzeba ją podskubywać, żeby dobrze się rozrosła Mam nadzieję, że pomogłam
alicja_wawa pisze:Ja miałam przepiękny kącik ziołowy kilka lat temu. Miałam w nim wszystkie znane mi ziółka i miały się dobrze, fakt, że akurat bazylię rosnącą na skraju wydzielonego miejsca coś podgrzło, jednak było to jednorazowe.
Zapewne chcesz wiedzieć co się stało, że udał mi się taki okazały ogródek.... wiesz co nie wiem
Podłoże jest dość żyzne, ale ciężkie, także nie można go zakwalifikować jako przepuszczalnego czy zdrenowanego. Nasłonecznienie było umiarkowane, słońce dochodziło prawie cały dzień, jednak nie było tam pełnego nasłonecznienia.
Podejrzewałam, że na jakość ziół miał wpływ płodozmian, jednak okazało się, że wyznaczenie miejsca na zioła po truskawkach to niezbyt dobry pomysł
Wróć do „Warzywa, owoce, zioła”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości