Witam.
Mam kilka pytań odnośnie wina z aronii.
Planuję zrobić winko w gąsiorze 15l -docelowo tyle ma być (i 5l pod dolewki). Nastaw i obliczenia chcę zrobić na 17l z racji późniejszych ubytków przy zlewaniu (bym wino podczas dojrzewania miał nastawione pod korek), chyba słusznie?. Chciałbym zrobić wino półsłodkie na ok 15-16%. Mam w tej chwili do dyspozycji 13kg owoców aronii zebranych na działce (umytych i obranych ze szczypułek), które leżą już od wczoraj w zamrażalce, więc mam jeszcze trochę czasu na obranie odpowiedniej strategii
. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie, czy fermentować w miazdze (mam do dyspozycji 30l fermentator biowinowski) jeżeli tak to przez jaki czas i czy w przypadku takiej fermentacji wlewa się cały uprzednio przygotowany zaczyn drożdzowy czy jakąś jego część pozostawia i wlewa już do balona po odsączeniu owoców. Czy może nie fermentować w miazdze tylko po rozmrożeniu pozyskać sok, z racji dużej ilości garbników w aronii (nie mam praski, sok bym pozyskiwał za pomocą własnych rąk i tetry), dodawać pektopol? (jeżeli wpływa na smak wolałbym go uniknąć).
Pytanie drugie czy taka ilość owoców wystarczy na 17l nastawu? Jaką szacunkową ilość soku uzyskam z tych 13kg?
Jeżli będzie za mało mógłbym dokupić jeszcze pare kg.
Pytanie trzecie, jakich drożdzy najlepiej użyć? Mam na stanie burgundy od Zamojskich (sypkie z suszu) i burgund z biowinu (płynne do namnożenia), malaga od Zamojskich. Wykorzystać któreś z tych czy może zakupić inne badziej dedykowane pod aronie.
Teraz obliczenia czysto teoretyczne (nie znam ilości soku jaki uzyskam) -zakładana moc 16% ,nastaw 17l:
-sok z aronii 6 l (założyłem około 45% wydajność wyciskania)
-woda 8,5l w której rozpuszczę
-cukier 4,1 kg
-drożdze + pożywka
Pytanie czwarte (na razie czysto teoretyczne), czy taka ilość soku 6l w stosunku do ilości syropu cukrowego 11l to nie za mało na półsłodkie 15-16%.
Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc.