Idealnym sposobem, aby zaskoczyć rodzinkę czy znajomych jest przyrządzenie
BURGEROW WIEPRZOWYCH Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY I ESTRAGONEM
Na 4 porcje
Czas przyrządzania: 20 min
Temperatura i sposób grillowania: 180o C, bezpośrednio nad żarem.
Czas grillowania: 12-15 min
NA SURÓWKĘ
200 g drobno poszatkowanej białej kapusty
1/2 kwaskowatego zielonego jabłka, grubo startego
1 grubo starta marchew średniej wielkości
2 łyżki grubo posiekanego świeżego estragonu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki nasion selera
1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
NA BURGERY
750 g mielonego mięsa wieprzowego
6 łyżek musu jabłkowego
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
1 łyżeczka średnio ostrego sosu chili (według uznania)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 bułki do hamburgerów
1. Składniki, surówki wymieszać w dużej misce. Przykryć i odstawić do lodówki do czasu przyrządzania burgerów.
2. Składniki burgerów zagnieść w dużej misce, z masy uformować 4 jednakowej wielkości burgery grubości ok. 2 cm. Na środku każdego burgera wycisnąć kciukiem lub łyżeczką płaskie wgłębienie o średnicy ok. 2,5 cm. Grill przygotować do pieczenia w średniej temperaturze (ok. 180oC) bezpośrednio nad żarem.
3. Ruszt grilla oczyścić szczotką. Burgery grillować przez 12-15 min, aż dobrze się upieką. Burgery raz odwrócić, gdy dają się łatwo oddzielić od rusztu. W ostatniej minucie grillowania bułki ułożyć przeciętą stroną do dołu na ruszcie i grillować. Bułki obłożyć burgerami i surówką. Podawać na ciepło.
Ten i inne przepisy możemy znaleźć w
wielkiej księdze grillowania