Moderator: wika001
To ile waży brama powinno być w instrukcji montażowej samemu przecież tego nie zważysz. Do wagi bramy i rozmiaru dobiera się siłownik. Ja do bramy przesuwnej 7 metrowej (około 700 kg) mam siłownik deimos700. Spokojnie ogarnia 60 cykli na dobę i ma coś , co mi się osobiście podoba grzałkę, która zapobiega zamarzaniu. W zimę rano jest to przydatne.Najpierw trzeba przeanalizować co i jak.
1. Ile razy średnio na dobę planuję otwierać bramę?
2. Czy mam dostępny prąd i przewody w miejscu, gdzie zamierzam zautomatyzować bramę?
3. Jakie wymiary oraz szacunkową wagę ma moja brama?
4. Jakie funkcje sterownika naprawdę będą mi potrzebne?
5. Czy cena płacona za dany automat jest adekwatna do jego wartości?
Witaj. Nie, nie próbowałem takiego obciążenia 60 cykli doba, nie ma takiej potrzeby w ogóle. Właśnie automatyka jest dobrana moim zdaniem prawidłowo do wielkości i wagi bramy. Nawet patrzę po tym mrozach ostatnich wszystko jest ok, siłownik działa bezproblemowo. Według mnie właśnie mróz jest weryfikatorem pracy napęduTo brama ma maksymalne parametry dla tego napędu. Jak się sprawuje napęd? Nie ma zadyszki? 60 cykli na dobę pewnie nie próbowałeś, ale pewnie uruchamiasz kilka cykli dziennie. Nie ma żadnych sygnałów, że jest za ciężko dla tej automatyki?
Spoko, nie ma problemu. Śnieg faktycznie jest kłopotem dla siłowników, a mróz jeszcze większym. Większość napędów, jak temperatura spada poniżej 0 zaczyna szwankować. Właśnie zbawieniem jest ta grzałka, która zapobiega zamarzaniu. Jednak mała rzecz, a bardzo cieszy.Dzięki za informacje, mam w takim razie nadzieję, że moim napędem będzie podobnie i nie będę musiał narzekać na jakieś problemy związane z działaniem, tym bardziej, że ostatnio napadało tyle śniegu, że faktycznie niektóre napędy odmawiają posłuszeństwa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości