Re: ogórki małosolne
autor: grażka34 » 12 kwie 2017, 13:21
Ogórki małosolne, wiadomo jak dłużej postoją to już nie będą małosolne. Z racji tego, że u nas wszyscy uwielbiają ogórki właśnie małosolne robię takie, by nigdy nie ukwasiły się całkowicie. Oto przepis na Ogórki małosolne na sucho
Składniki:
10 średnich ogórków
gałązka kopru z baldachimem
3 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
płaska łyżka soli
woreczek z zamknięciem błyskawicznym
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, osuszyć, a następnie odciąć końcówki. Do woreczka włożyć ogórki wraz z wszystkimi składnikami. Szczelnie zamknąć, ale bez powietrza i dobrze potrząsać, żeby wszystkie składniki równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć i potrzymać w temperaturze pokojowej około 6 godzin. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego.