Przyznam że dosyć ciekawy pomysł, ale ciekaw jestem jak z trwałością oleju. Mógłbyś opowiedzieć jak wygląda po tym czasie? Impregnaty z efektem mokrym są zazwyczaj rozpuszczalnikowe, który to rozpuszczalnik utrwala impregnację. Ja stosowałem ten impregnat do kostki brukowej z efektem mokrym i u mnie wyszło to bardzo dobrze.
https://centralstore.net/produkt/efekt- ... -nanocape/Zostawiłem na początku kostki pod bramą nie zaimpregnowany pasek, żeby zobaczyć różnicę i wyraźnie widać różnice kolorystyczną. Kostka jest ciemniejsza, kolor uwydatniony a po polaniu czy deszczu, kostka nie chłonie wody i brudu. Mógłbym przesłać Ci zdjęcie jak to u mnie wyszło. Zauważyłem jeszcze że przy ciemnej kostce efekt jest wyraźny a przy jasnej mniej. Co do nanoszenia, to trzeba nakładać 2 warstwy, okazało się że po jednej warstwie nie wszędzie zostało równomiernie naniesione i były jaśniejsze miejsca. Druga warstwa poprawiła niedociągnięcia i było jednolicie. Pierwszą warstwę nakładałem zraszaczem ogrodowym ale na drugą warstwę zraszacz się nie sprawdził, drugą warstwę lepiej nanosić wałkiem, gdyż po zaimpregnowaniu pierwszą warstwą, druga zaczęła już kropelkować i nie chłonęło tak jak trzeba, a wałek rozprowadza to dobrze. Ja nanosiłem drugą po wyschnięciu pierwszej, następnego dnia. Chyba że nanosiło by się metodą mokre na mokre, wtedy można pewnie tez zraszaczem ale przy dużych powierzchniach nie radze, bo trzeba wejść na kostkę, a lepiej nie bo zostawi to plamy i się klei. Na wyschnięcie trzeba poczekać minimum 24h, a na wet więcej, gdyż jeszcze po tym czasie mi się nieco kleiło. Co do wydajności to producent nieco przesadził, mi wyszło przy 2 warstwach 200ml/2 czyli 100ml/m2 jedna. Pewnie producent wyliczył to na jedną warstwę.