Kiszenie ogorków z ogródka

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

gabi_901
Początkujący
Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 28 lut 2011, 20:54
Kiszenie ogorków z ogródka

autor: gabi_901 » 17 mar 2011, 20:50

Może ktoś zna babcine przepisy na kiszenie ogórków :) z góry dziekuje :)

Szymon_E
Aktywny
Aktywny
Posty: 201
Rejestracja: 23 lut 2011, 23:50
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: Szymon_E » 22 lip 2011, 2:14

Składniki

2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody)
woda


Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja, Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.

Layla
Aktywny
Aktywny
Posty: 100
Rejestracja: 03 sie 2011, 9:48
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: Layla » 01 wrz 2011, 6:40

5 kg małych ogórków gruntowych
paręnaście ząbków czosnku,
duży korzeń chrzanu, baldachimy koperku, sól

Sposób przygotowania:

Ogórki starannie umyć. Do dokładnie wymytych i wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku oraz 4cm chrzanu (można pokroić na mniejsze kawałki) i 2-3 baldachimy kopru. Następnie ciasno układamy w słoiku ogórki.

W sporym garnku zagotować 5 litrów wody z 10 łyżkami soli niejodowanej. Tak przygotowaną wrzącą zalewą zalewamy ogórki, tak, by nic nie wystawało. I należy od razu je zamknąć. Po około 2 dniach wynieść w chłodne miejsce. Przepis jest na ok. 10 weków.

kozako
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 77
Rejestracja: 20 lut 2013, 15:54
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: kozako » 27 lut 2013, 12:49

dzięki za przepis
---------
http://www.aparicium.pl/

kozako
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 77
Rejestracja: 20 lut 2013, 15:54
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: kozako » 27 lut 2013, 12:49

dzięki za przepis
---------
http://www.aparicium.pl/

Roletk
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 26 wrz 2013, 17:37
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: Roletk » 30 paź 2013, 20:59

Ciekawe który teraz wybrać ;D
Polecam dla ludzi z Krakowa rolety dla domu

ogrodniczka31
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:42
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: ogrodniczka31 » 09 sty 2014, 20:17

Ja daję łyżkę soli kamiennej na litry wody. Do tego obowiązkowo koper, chrzan i czosnek. Wychodzą bardzo dobre.

MariaMuszka
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 27 wrz 2017, 12:04
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: MariaMuszka » 25 paź 2017, 7:54

A czy to prawda, że kupnych ogórków nie da się ukisić? Usłyszałam, że przez to, że są nawożone, to zgniją zamiast się ukisić. Czy może to być prawda? Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć, ale z drugiej strony nie chciałabym, że by się okazało, że cała prace włożona w przygotowywanie przetworów pójdzie na marne. ;)

MagdaB
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 10 paź 2017, 9:43
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: MagdaB » 23 sty 2018, 10:24

Domowe kiszone ogórki to super sprawa. Są przepyszne, a do tego w ich składzie znajdują się naturalne witaminy w bardzo dużych ilościach.

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: asianocon » 16 lut 2018, 15:17

Szymon_E pisze:Składniki

2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody)
woda


Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja, Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.



U mnie ten sam przepis. Całą zimę zajadam, to co zrobiłam w lecie:)

KredkaBB
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 18 wrz 2017, 19:23
Kontaktowanie:
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: KredkaBB » 13 maja 2018, 18:16

A kupujecie nowe słoiki do kiszenia, czy wykorzystujecie stare po jakichś dżemach i majonezach? Czy takie wykorzystywane ponownie słoiki będą się nadawać?

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: asianocon » 02 sie 2018, 12:02

Robię zwyczajne w zalewie, a wy?

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: asianocon » 27 lis 2018, 13:58

Macie inne sposoby?

BioArt
Aktywny
Aktywny
Posty: 107
Rejestracja: 20 mar 2018, 13:06
Re: Kiszenie ogorków z ogródka

autor: BioArt » 27 gru 2018, 11:03

Ja znam mniej więcej taki: po umyciu ogórków i ustaleniu ich wagi wrzucamy je do słoika, odpowiednio przyprawiamy (u mnie to zwykle jest koper czy czosnek z dodatkiem soli) zalewamy wodą i kisimy :)


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dot [Bot] i 11 gości

Gotowe projekty domów