Moderator: wika001
Bukowiecka pisze:to akurat przepis nie z babcinej, a z mojej książki kucharskiej
ale sprawdzony i smaczny
Curry z dynią i rybą
150 g do 200 g upieczonej dyni
150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
kolendra
Pieczemy dynie. rozmrażamy rybę, kroimy na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem
Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości