Moderator: wika001
siwek pisze:Witam, w kwestii impregnacji mam do was pytanie. Położyłem u siebie ok 170m kostki. Niestety posiada ona spore wykwity wapienne. Stosowałem kilka preparatów i na wykwity i niestety nic nie pomogło a przynajmniej nie w takim stopniu aby być zadowolonym. Impregnowałem również na próbe po ok. 0,5 m kostki różnymi impregnatami i efekt jest mierny... Zależy mi aby kostka miała żywy kolor i stosowałem kilka impregnatów mających spowodować efekt mokrej kostki, lecz szkoda było tylko kasy bo po tygodniu efekt znikł. Spróbowałem za to oleju do klinkieru i szczerze mówiąc efekt jest idealny, od dwóch tyg ni ma różnicy w kolorze, tzn cały czas kolor jest żywy. Woda nie wsiaka, wykwitów nie ma...
Prosze o wasze opinie, czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania oleju do klinkieru na kostce? Dodam ze nie ma zadnego poślizgu.
Pozdrawiam
martynsss pisze:Myśmy z żoną testowali wieele różnych impregnatów i najbardziej na kostce creativ z bruk betu sprawdził nam się impregnat meba max. Kupowaliśmy go przez internet i jesteśmy bardzo zadowoleni. Jak dla nas rewelacyjny produkt. Polecamy do wszystkim którzy chą mieć dobrze zabezpieczoną kostkę. Zobaczcie sami na fotce.
Stan Bruk pisze:Witam,
Postaram się nieco doradzić i rozwiać Państwa wątpliwości w kwestii impregnacji kostki brukowej.
Zacznijmy od początku mojej przygody z kostką brukową czyli roku 2008. W tym czasie preparatów było niewiele i efekty impregnacji były znikome. Sam prywatnie dałem się naciągnąć na impregnat który stosowałem do betonowych elementów swojego ogrodzenia, po zastosowaniu którego efektem był brak efektu:) Szkoda czasu i pieniędzy na takie środki których nadal jest cała masa. Ostatnio zadzwonił do mnie klient który zastosował impregnat zakupiony w supermarkecie, rozczarowany brakiem efektu wyostrzającego kolor kostki, był to preparat który co prawda zabezpieczył kostkę przed wnikaniem wody ale nie poprawił jej wyglądu a klientowi najbardziej chodziło o poprawienie walorów wizualnych, niestety ten zabieg uniemożliwia już zastosowanie innego środka gdyż nie wniknie już w strukturę kostki. Także należy uważnie i świadomie stosować tego typu środki zwracając uwag na ich efekty. Na rynku można też znaleźć środki nadające kostce efekt "mokrej kostki" te preparaty z kolei nie zabezpieczają bruku. Impregnacja bruku staje się coraz bardziej popularna co pociąga za sobą wysyp tego typu środków na rynku. Chcę zwrócić Państwa uwagę na impregnat Deep Coat który po pierwsze wyostrza kolor, po drugie zabezpiecza kostkę tworząc powłokę chroniącą przed wnikaniem wody, olejów itp. ułatwia czyszczenie kostki oraz jest bezpieczny w stosowaniu. Niektóre środki tego typu trzeba chronić przed opadami do momentu całkowitego wyschnięci gdyż w przypadku deszczu zaraz po impregnacji na kostce pojawią się zacieki. W przypadku DeepCoat jedynie co nam grozi to ewentualne nałożenie drugiej warstwy preparatu, nie ma niebezpieczeństwa wymiany całej kostki na nową. Preparat nadaję się do kostki betonowej jak i kamieni naturalnych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości