Re: Klimatyzacja w zimowym ogrodzie
autor: emsti » 20 cze 2024, 11:32
Powiem tak- wszystko zależy jaki macie dom- metraż, ocieplenie, rekuperator, jakie posadowienie na działce domu (np narażenie na nagrzewanie latem), przeszklenia. Czy parterówka czy z poddaszem. U jednego samo chłodzenie na reku da radę, a u drugiego potrzebna klima. Mój mąż od wielu lat jest instalatorem (m.in klimatyzacji i wentylacji mechanicznej) i u nas w domu robi tylko chłodzenie na WM z reku bo już widzimy po tym lecie, że nam klima nie jest potrzebna. Jest jedno ale - mamy dom mały 110m2 na płycie fundamentowej, parterowy, wśród drzew, ocieplenie podwójne- i stropu i dachu, na dachu dachówka, bez szaleństw z przeszkleniami i ogólnie mocno energooszczędny. Jeśli kiedyś w ogóle będziemy potrzebować adaptacji poddasza to może tam być potrzebna klima, ale to już ocenimy mieszkając. Ja jestem zwolenniczką klimatyzacji kanałowej, choć w starym domu w którym mieszkam mam splity i też jestem zadowolona
Ogólnie montaz dobrze jest skonsultować z profesjonalną firmą, która powina dobrać najlepsze rozwiązanie.