Re: przetwory z cukinii
autor: jarekcda » 24 kwie 2021, 17:42
Mogę polecić każdemu świetny przepis z cukinii.
Cukinia faszerowana z mięsem.
Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki, nafaszerować mielonym mięsem i z ryżem lub kaszą (jak na gołąbki), włożyć do rondla, podlać lekko oliwą, zapiec w piekarniku. Pod koniec podlać ketchupem lub sosem pomidorowym. Podawać posypaną pietruszką lub koperkiem. To samo można przygotować, krojąc cukinię w grube plastry, w środek w miejsce pestek wkładając kulkę z mięsa i ryżu. Takie „placki” wyglądają ładnie na półmisku. Trzeba je nakładać łyżką-łopatką.
Przepis ze strony dzialka.bazafirmy.pl/warzywa/przepisy-arcydziegiel-dynia-fasolka-flazeolet.php