Jakie macie okna w domu?

W ogrodzie może wydarzyć się dużo nieprzewidzianych sytuacji ? ten dział właśnie im jest poświęcony. Informacje na temat specyficznych problemów związanych z pracami ogrodowymi, aranżacją ogrodu, uprawą oryginalnych gatunków roślin.

Moderator: wika001

Awatar użytkownika
martan
Aktywny
Aktywny
Re: Jakie macie okna w domu?

autor: martan » 26 lis 2020, 7:22

Ja wymieniałem okna prawie rok temu. Zdecydowaliśmy się na okna marki Kapica. Na początku braliśmy pod uwagę drewno ale w ramach oszczędności zdecydowaliśmy sie ostatecznie na okna z pvc.Był to bardzo dobry wybór. Okna są porządnie wykonane, bardzo wytrzymałe.Z dobrych jakościowo materiałów. Mają wielokomorową zabudowę oraz dzięki temu dobrze trzymają ciepło w domu. Praktycznie wcale nie przepuszczają zimna. Zaoszczędziliśmy na ogrzewaniu. Muszę również pochwalic montaż bo panowie przyjechali i zamontowali wszystko w ciągu jednego dnia.

KasiaL90
Początkujący
Początkujący

autor: KasiaL90 » 12 gru 2020, 15:23

Ja wybrałam okna drewniane z tej firmy ze Świebodzina i bardzo je chwalę. Okna zamówiłam naprawdę w dobrej cenie i przy okazji zamówiłam również rolety zewnętrzne. Polecam wejść na ich stronę i zapoznać się z ich całościową ofertą.

adamwitt
Początkujący
Początkujący

autor: adamwitt » 13 sty 2021, 14:14

Ja osobiście skłaniałbym się do okien PVC, które mają najlepszy stosunek ceny do jakości. Ich bardzo dużą zaletą jest wysoka estetyka i praktyczność użytkowania. Z najlepszym systemów warto wymienić okna Schuco Living, które są bardzo dobrze dopracowane pod względem konstrukcyjnym i produkowane z trwałych materiałów. Widziałem je w firmie Awilux i faktycznie ich jakość można poczuć w dotyku.

Lucy85
Początkujący
Początkujący

autor: Lucy85 » 18 lut 2021, 11:18

Ja mam w domu okna od firmy swiebodzin i jestem z nich bardzo zadowolona bo okna super izolują i super pracują. Warto zaznaczyć, że firma oferuję również montaż rolet i bram garażowych.

gemini
Początkujący
Początkujący

autor: gemini » 19 kwie 2021, 10:28

U mnie 7-komorowy profil klasy A winergetic premium + 3 szyby. Profil łączenie na nitkę podnosi estetykę my mamy okleinę drewnopodobną, ale wtopioną w profil więc myślę, że nie bedzie się odklejać.

viki42
Początkujący
Początkujący

autor: viki42 » 30 kwie 2021, 10:04

Ja mam pvc z Drutexu. Najlepszy wybór jakiego mogłam dokonać. Kilka lat, a nadal jak nowe. Dobrze wygłuszają, ciepło nie ucieka. Do tego ładnie zrobione, estetyczne wykończone. Nie psują się. Drugi raz bym wybrała te same.

wikito
Początkujący
Początkujący

autor: wikito » 01 maja 2021, 5:11

Generalnie okna z tego materiału są ok. Są dość proste w montażu, nie brakuje im solidności i trwałości. Ogólnie zauważam, że firmy produkują coraz to lepsze okna

Awatar użytkownika
tetate
Aktywny
Aktywny
Kontaktowanie:

autor: tetate » 26 maja 2021, 12:12

Chodzi Ci o pcv? Obecnie jest to najpopularniejszy materiał na okna. I w sumie nie dziwi mnie to Okna są wytrzymale oraz ciepłe. Jednoczesnie cena ich nie jest wysoka.

Z drugiej strony brakuje mu estetyki takiej jak w oknach wykonanych z prawdziwego drewna.
Jak również pcv raczej nie stosuje sie w przypadku wiekszych szkleń. W tym przypadku o wiele lepiej radzi sobie aluminium, które jest solidniejsze.

Złotowłosa
Zainteresowany
Zainteresowany

autor: Złotowłosa » 05 gru 2022, 12:12

Zdecydowanie plisy w sypialniach mamy zaciemniające i odbijające światło a na dole normalne. Nie zamienię ba nic innego. Rewelka .

Jeśli nie jesteście przekonani do plis, polecam ewentualnie rolety dzień noc. Mam je w kuchni i również sobie chwalę.

Rolety dzień noc montowała mi ta firma z Lublina.

adamwitt
Początkujący
Początkujący

autor: adamwitt » 19 paź 2023, 16:59

My też mamy okna z PVC, ale chcieliśmy im nadać jakiś ciekawy kolor, dlatego od zewnątrz mają odcień szarego skandynawskiego dębu, a od wewnątrz – beżowy, w nawiązaniu do odcienia podłóg. Po obydwu stronach mają wyczuwalną w dotyku teksturę, dzięki czemu są ciekawą alternatywą zarówno do klasycznej bieli, jak i naturalnego drewna. Okna zamawialiśmy w firmie Marsel z Goleniowa pod Szczecinem. Mają bardzo szeroki wybór tekstur plus można u nich zamówić też okna z aluminiowymi nakładkami lub okna aluminiowe, więc polecam.

Lawenda
Początkujący
Początkujący

autor: Lawenda » 27 paź 2023, 10:50

Drewniano aluminiowe Fakro Innoview, Okna i drzwi tarasowe z tej serii. Jestem bardzo zadowolona bo okna ładne, nowoczesne ale również solidne i energooszczędne. system otwierania drzwi tarasowych HST rewelacyjny.

Awatar użytkownika
martan
Aktywny
Aktywny

autor: martan » 26 mar 2024, 12:29

Potrzebuje pomocy ! Pan który robił elewacje obrobił tak dookoła drzwi wejściowych ze jak je otwieram do końca to elewacja chaczy o drzwi. Praktycznie to nie mogę otworzyć do końca bo będę uszkadzać drzwi.
Oczywiście fachowiec twierdzi ze zrobił poprawnie ale ja uważam inaczej .
Dodatkowo pod drzwiami nad płyta fundamentowa nie jest obrobione . Tez twierdzi ze to nie należy fo fasady domu.
Jak radzicie ? Kto ma racje
Co w takim przypadku robić? Czy wystarczy zamontowanie odbojników? Co byście mogli doradzić?

zypa
Aktywny
Aktywny

autor: zypa » 09 sty 2025, 13:21

Reklamacja, a jeśli nie, to rzecznik konsumenta.
Masz jakieś dowody na to, czy to robił?
I jeszcze to - https://kniz.pl/
Stolarka okienno-drzwiowa na terenie Krakowa i Nowego Sącza to konkret?

wazer
Zainteresowany
Zainteresowany

autor: wazer » 16 sty 2025, 12:09

A jakie polecicie drzwi tarasowe? Przesuwne hst czy jednak ze słupkiem?

dansews
Początkujący
Początkujący

autor: dansews » 16 sty 2025, 13:04

Mam 230 hst i jest bez porównania do okna z ruchomym słupkiem - też mam tylko 150cm, więc nie było sensu robić tam przesuwnego. Przede wszystkim jak otworzysz, to jest otwarte, nie trzeba drzwi niczym postawiać, żeby przeciąg ich nie zamknął. Nie zabierają miejsca w pokoju, nie trzeba obchodzić otwartych skrzydeł. Dla mnie same plusy. Szczególnie jeśli zdecydujecie się na solidne drzwi przesuwne aluminiowe https://www.reynaers.pl/produkty/drzwi- ... aluminiowe
Obrazek

Wróć do „Inne tematy ogrodowe i działkowe”