rabarbar

Warzywa, owoce i zioła z własnego ogródka ? co zrobić, by z naszego ogrodu zebrać bogate plony? Jeśli szukasz informacji na temat konkretnych gatunków, albo poszukujesz inspiracji ? zajrzyj do tego działu.

Moderator: wika001

Aga_81
Aktywny
Aktywny
rabarbar

autor: Aga_81 » 14 mar 2011, 13:57

jak myślicie czy mogę posiać rabarbar teraz zamiast latem i poflancować jak troszkę podrośnie?

Dracena
Aktywny
Aktywny
Re: rabarbar

autor: Dracena » 02 wrz 2011, 12:44

Nie powiem Ci czy można czy nie bo nie wiem.
Ja uprawiam rabarbar w zgoła inny sposób, a mianowicie.

Nasiona wysiewam w kwietniu na rozsadniku w rzędach o odstępie 1 cm. Po czym konieczna jest przepikowanie i roślinki sobie tak pielęgnuję. Dopiero we wrześniu następnego roku sadzę sadzonki rabarbaru na stałe stanowisko w rozstawie 1,5 x 1,5 m. Istotą w sadzeniu na stałe miejsca jest posadzenie sadzonek tak, aby pąki wierzchołkowe znajdowały się pod powierzchnią gleby na głębokości 2 cm. Rabarbar obficie podlewamy ze szczególną dbałością w miesiącach od maja do sierpnia, ze względu na zapotrzebowanie na wodę, ale należy wiedzieć, że nie toleruje mokrych ani podmokłych stanowisk.

mati5199
Początkujący
Początkujący
Re: rabarbar

autor: mati5199 » 13 wrz 2024, 20:24

Dracena pisze:Nie powiem Ci czy można czy nie bo nie wiem.

Ja uprawiam rabarbar w zgoła inny sposób, a mianowicie.

Nasiona wysiewam w kwietniu na rozsadniku w rzędach o odstępie 1 cm. Po czym konieczna jest przepikowanie i roślinki sobie tak pielęgnuję. Dopiero we wrześniu następnego roku sadzę sadzonki rabarbaru na stałe stanowisko w rozstawie 1,5 x 1,5 m. Istotą w sadzeniu na stałe miejsca jest posadzenie sadzonek tak, aby pąki wierzchołkowe znajdowały się pod powierzchnią gleby na głębokości 2 cm. Rabarbar obficie podlewamy ze szczególną dbałością w miesiącach od maja do sierpnia, ze względu na zapotrzebowanie na wodę, ale należy wiedzieć, że nie toleruje mokrych ani podmokłych stanowisk.

Witam zajmuje się pan jeszcze plantacja rabarbaru ?

Wróć do „Warzywa, owoce, zioła”