Nawadnianie ogrodu

Informacje o systemach nawadnia ogrodów, ich zastosowaniu, wadach i zaletach. Zraszacze ogrodowe, systemy automatycznego nawadniania, efektywne podlewanie ogrodu. Porady jak wykonać system nawadniania, a może zlecić prace specjalistycznej firmie?

Moderator: wika001

bartek3213
Początkujący
Początkujący
Nawadnianie ogrodu

autor: bartek3213 » 25 gru 2024, 1:06

Witam, czy istnieje jakieś rozwiązanie na bezobsługowe podlewanie tuij? Zakupiłem linie kroplującą i zastanawiam się jak ją podłączyć ( siec wodociągowa i studnia abisyńska). Problem głównie polega na tym że przez 2 tygodnie w miesiącu nie będzie nikogo, kto będzie mógł doglądać tego systemu.
Myślę bardziej na korzystanie w 1 sezonie z siecie wodociągowej, po kolejnym sezonie z studni abisyńskiej, Dobrze żeby system który wykorzystam w siecie wodociągowej, mógł rozbudować w późniejszym czasie w systemie zraszania ogrodu i wspomnianej linii kroplującej do hydroforu.

ogrodnik_ab
Początkujący
Początkujący
Re: Nawadnianie ogrodu

autor: ogrodnik_ab » 24 sty 2025, 0:40

Witam
Tematem nawadniania interesuję się od paru lat. Mogę powiedzieć, że istnieją rozwiązania w pełni zautomatyzowane. Aby kontrolować pracę systemu nawadniania musi dawać on sygnały zwrotne o jakości swojego działania - przepływ wody w poszczególnych obwodach, kontrola obwodów elektrycznych - zawory, pompa. System musi kontrolować ciśnienie podawanej wody. Informacje te winny być dostępne online poprzez aplikację sterującą zdalnie systemem. Większość prostych sterowników nie kontroluje tych parametrów, inne wymagają doposażenia systemu w moduły np przepływomierza. Podnosi to koszty sterownika, lecz daje pełną kontrole nad systemem, umożliwia zdalny monitoring oraz pełną automatyzację pracy systemu podlewania. Radzę zwrócić uwagę na zaawansowane rozwiązania tego typu dostępne na rynku.
Pozdrawiam

Wróć do „Nawadnianie ogrodów”