Zabezpieczenie lawendy przed zimą

Jak pielęgnować rośliny by pięknie wyglądały o każdej porze roku? Informacje o tym, kiedy najlepiej przesadzać rośliny, jak je jak przycinać i rozmnażać oraz jakie są optymalne warunki dla uprawy poszczególnych gatunków.

Moderator: wika001

Regulamin forum
K@linka
Aktywny
Aktywny
Zabezpieczenie lawendy przed zimą

autor: K@linka » 26 wrz 2023, 7:01

W sierpniu posadziłam sadzonki lawendy, bardzo podrosły i nawet kilka kwiatów się pojawiło. Pytanie mam, jak zabezpieczyć przed zimą? Czy muszę je podciąć i przykryć? Nie miałam nigdy lawendy w ogrodzie i cieszę się że mi się tak pięknie przyjęły i tak podrosły dużo.
Dziękuję za odpowiedź.

emsti
Aktywny
Aktywny
Re: Zabezpieczenie lawendy przed zimą

autor: emsti » 26 wrz 2023, 7:09

Jeżeli to waskolistna to powinna przetrwać zimę. W pierwszym roku swoje obsypalam tzn zimowym otuleniem (przekompostowana drobna kora) oraz okryłam gałązkami iglaków. Wiosna, jak miną przymrozki, tnie się lawendę. Na wiosnę zebralam iglaki a przekompostowana kore rozgarnelam na boki.

https://www.podkarpackiesady.pl/21-borowki-amerykanskie

Z innych krzewów polecam obecnie sadzenie borowki amerykańskiej - będą dzięki temu owoce na przyszły rok.

serpent
Początkujący
Początkujący
Re: Zabezpieczenie lawendy przed zimą

autor: serpent » 13 mar 2025, 16:44

Powinno wystarczyć jej dobre opatulenie doniczki, niewielkie, chyba, że deszczyk lub śnieg może na nią spaść, nawilżenie raz na miesiąc dla babci. Oczywiście jeżeli to lawenda wąskolistna a nie francuska, bo ta druga naszych zim nie przetrzyma na dworze. Dużo zależy też od wielkości doniczki, im większa tym lepiej.

Wróć do „Prace pielęgnacyjne”