Re: Nalewka z malin
autor: martan » 19 lut 2021, 18:53
Nie jestem ekspertką jeśli chodzi o nalewkę z malin ale wydaje mi sie, ze wyszla Ci zbyt mocna bo jest za dużo spirytusu. Poza tym taka nalewkę powinno się potem spróbować oraz rozcieńczyć. Dzieki temu nie będzie tak bardzo mocna.
Tu masz sprawdzony przepis, za pomocą którego sama ostatnoi robilam nalewkę.
Zobacz czy z niego Ci wyjdzie.
Malinówka – jak zrobić?
Najczęściej nalewkę z malin według przepisu babci robi się na połączeniu wódki i spirytusu. W takim układzie trunek mocniej naciąga smakiem malin oraz jest gotowy szybciej.
To, jak zrobić malinówkę, zależy w dużej mierze od tego, ile czasu chcesz poświęcić na jej przygotowanie i jaki smak wolisz. Do przygotowania tradycyjnej malinówki, jaką robiły nasze babcie, potrzebujesz:
800-1000 g malin (świeżych),
około 400 g cukru,
0,5 l spirytusu 95%
0,5 l czystej wódki.
Jeśli chcesz, by trunek był słodszy, możesz dodać 50-100 g cukru więcej, ale bez problemu możesz też dosłodzić gotową nalewkę.
Maliny połącz z wódką i spirytusem w dużym słoju. Zamieszaj i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 5-7 dni. Każdego dnia potrząśnij słojem. Następnie przelej alkohol do butli, a maliny zasyp cukrem. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a powstały syrop z malin odlej (można rozgnieść maliny), po czym połącz ze spirytusem. Rozlej do butelek i odstaw na trzy miesiące dla nabrania mocy.