W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.
Witam wszystkich. Co roku w moim ogródku mam mnóstwo winogron (słodkie, duże, granatowe bomby). Nie jesteśmy w stanie ich wszystkich zjeść i zawsze dużo się marnuje. Co można z nich zrobić? Winko, nalewkę, sok, a może dżem? Proszę o sprawdzone, proste przepisy.
Proponuje dżem, a poniżej przepis:
Winogrona gotujemy i przecieramy przez sito - pozbędziemy się skórek i pestek. pozostałe owoce (można dodać jabłka lub gruszki)- to samo.Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żelfix i ponownie gotujemy 3-5 min.Przelewamy do słoiczków. i to wszystko, smacznego
Winogrona najsmaczniejsze są oczywiście świeże, ale jeśli jest na nie faktycznie taki urodzaj, to szkoda by się marnowały. Ja polecam je jako składnik dżemów wieloowocowych, np jabłkowo -winogronowy, z winogron i gruszek na ostro (z papryczką), z jabłek, winogron i orzechów
Oczywiście wino, jeżeli masz ich zawsze tak dużo, a przepisy znajdziesz w internecie lub w książce "Domowy wyrób win" lub obdziel sąsiadów, a w zamian na pewno dostaniesz inne owoce, których ty nie masz. Ja tak robię i jest ok.
Głównie z winogron robimy wino, moja mama zaś zawsze robi pyszne dżemiki (dusimy winogrona na małym ogniu, wcześniej oczywiście wybieramy pestki, po około 30 minutach dodajemy cukier, według uznania, i dusimy przez około 1,5 godziny).
Najczęściej z mężem robimy winko ale czasami też jak więcej mamy tych winogron to zrobię jakiś kompot czy konfitury uwielbiam przetwory własnej roboty i nie tylko coś z winogron robimy. Jakie owoce czy warzywa mam pod ręką to zawsze coś z nich zrobimy.