A jeśli komuś udało się wyhodować własną cykorie
to polecam sałatkę:
Składniki:
? 3 średnie cykorie
? 2 małe jabłka
? sok z 1/2 cytryny
? 50 g orzechów włoskich
Sos:
? 1 łyżeczka ostrej musztardy
? 2 łyżki octu jabłkowego (cydru jabłkowego)
? 200 ml płynnej śmietanki kremówki lub creme fraiche
? sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
? Cykorie płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem. Odkrajam głąby i brzydkie liście u nasady. Kroję na kawałki.
? Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę, polewam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
? Orzechy drobno kroję.
? W miseczce mikserem chwilę ubijam śmietankę z musztardą, octem, solą i pieprzem.
? Do salaterki wkładam cykorie, jabłka i orzechy, polewam sosem i delikatnie mieszam.
SMACZNEGO