Re: wino z winogrona przepis
autor: jurekk » 20 lip 2011, 17:15
a ja dam jeszcze nieco inny przepis:
kiście winogron dobrze opłukać pod zimną wodą a następnie oddzielić grona. Owoce zmiażdżyć ale nie miksować. Tak przygotowane owoce można poddać fermentacji w miazdze. Miazgę wlewamy do naszego pojemnika fermentacyjnego dodajemy pektopol oraz gorący syrop cukrowy. Jeżeli wyrabiamy wino mocne, należy pamiętać o podziale syropu cukrowego na porcje. Gdy miazga ostygnie do temperatury pokojowej, można dodać pożywki i drożdży. Całość przykrywamy i odstawiamy na 7 dni, raz dziennie zamieszać winem, w celu zlikwidowania czapy owocowej. Po tym czasie wino powinno pracować, na wierzchu będzie widoczna czapa, która należy zebrać i odcisnąć i wlać razem z resztą moszczu do balona. Jeżeli jest to wino mocne to jest to odpowiednia pora aby dodać drugą porcję syropu cukrowego, oczywiście należy pamiętać aby go wcześniej wystudzić. Tak przygotowane wino zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy na 3 tygodnie w przypadku win lekkich lub 12 w przypadku win mocnych. Następnie zlewamy wino znad osadu, kolejne obciągi dokonujemy w odstępach miesięcznych. Wino gronowe gotowe jest po 8 miesiącach od nastawienia, ale na prawdę smaczne będzie dopiero po 2 latach.
jurekk