Moim zdaniem to najdoskonalszy sposób na przetworzenie czarnej porzeczki:
Galaretka z czarnych porzeczek
Porzeczki rozgnieść widelcem, włożyć do garnka, wlać 300 ml gorącej wody i gotować 5 minut. Przełożyć na sito i odcedzić cały sok. Sok odmierzyć, wlać do garnka i zagotować bez cukru. Następnie dodać cukier, ok. 80 g cukru na każde 100 ml soku i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Galaretkę można również przygotować z surowych owoców, wyciskając sok z porzeczek w sokowirówce. Na 1 l soku wziąć 1,2 kg cukru pudru, przełożyć do miski i ucierać z sokiem, aż cukier się rozpuści. Przełożyć galaretkę do wyparzonych słoików i zamknąć. Przygotowanej w ten sposób galaretki nie można długo przechowywać. W ten sam sposób można przygotować galaretki z innych odmian porzeczek.