Re: pigwa gruszkowa
autor: jurekk » 20 lip 2011, 17:02
Pewnie przepisów jest kilka, ja znam taki:
Składniki:
2 kg pigwy,
2 kg cukru.
Owoce należy umyć, a następnie ostrym nożykiem podzielić na ćwiartki i "wydłubać" pestki. Jest z tym sporo roboty, bo owoce są twarde, ale naprawdę się opłaca. Wyczyszczone ćwiartki wrzucić do litrowych słoików wypełniając je do połowy (ew. do 3/4 wysokości maksymalnie). Zasypać cukrem w proporcji 1:1 wagowo. Powinien wyjść pełny słoik. Nakryć lnianą ściereczką lub gazą i postawić na parapecie na słońcu, ale nie za ostrym. Po kilku dniach mamy pyszny sok. Ilość pigwy jest dowolna. Im więcej tym lepiej, bo bedzie więcej słoików z sokiem.
Gotowy sok zlewamy do innych słoików o wielkości takiej, jak komu odpowiada i zależnej od tego jak często bedzie używany. Sok smakuje wyśmienicie w połączeniu z herbatą.
jurekk