Re: czarny bez
autor: Lunatyczka » 18 paź 2011, 14:37
Z czarnego bzu można robić także pyszny syrop który dodajemy do ciepłych herbatek szczególnie porą jesienną jak i zimową. Herbatka czy gorący napój z syropem z czarnego bzu działa napotnie stąd też fanatycznie się sprawdza w okresie licznych przeziębień. Zaś latem wybornie smakuje z wodą mineralną. Słyszałam też, ze z czarnego bzu robią nalewki bardzo zacne w smaku jak i wyjątkowe wino. Warto wiedzieć, że kwiaty zbieramy w pełnym rozkwicie.
Przepis na nalewkę:
* 50 dkg cukru
* 50 baldachów czarnego bzu /rozwiniętych/
* 2 limonki
* 1 cytryna
* 1l spirytusu lub mocnej wódki
Kwiaty/nie myć/ włożyć do wyparzonego słoja, poprzekładać plastrami sparzonej cytryny. Z cukru plus 1 l wody ugotować syrop, którym po wystygnięciu zalać kwiaty. Zamknąć i postawić w słońcu na 10 dni. Potrząsać co dwa dni i kontrolować, czy nie kiśnie.
Potem wytworzony nalew przelać przez gazę, dodać spirytus i sok z limonek i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Ponownie przelać przez gazę i pokorkować w butelkach. Odstawić na kilka miesięcy.
Gotowe!