żurawina przetwory

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Kasia_D
Aktywny
Aktywny
Posty: 282
Rejestracja: 18 lut 2011, 14:27
żurawina przetwory

autor: Kasia_D » 17 kwie 2011, 16:50

Sok pitny z żurawin
1 kg żurawin
1 l wody
15 dag cukru
Żurawiny umyć,przepuścić przez sokowirówkę.
Do soku dodać cukier,podgrzać i gorący rozlewać do słoików lub butelek, ja używam butelek po Kubusiu i dr Witt ,takie co przy otwarciu wydają dżwięk "klik".Butelki są mniej wygodne w przygotowywaniu,łatwiejsze potem w użyciu.
Pasteryzować przez 10 minut w tem. 80oC.
vel

Szymon_E
Aktywny
Aktywny
Posty: 201
Rejestracja: 23 lut 2011, 23:50
Re: żurawina przetwory

autor: Szymon_E » 22 lip 2011, 2:00

czy ten sok nie jest zbyt cierpki?
Może lepiej dodać więcej cukru?

Florianka
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 97
Rejestracja: 24 wrz 2011, 13:57
Re: żurawina przetwory

autor: Florianka » 05 paź 2011, 14:26

Uwielbiam żurawinę zarówno soki, konfitury jak i w postaci suszonej. Jest stałą bywalczynią w mojej kuchni :) Tak więc dzielę się z Wami moimi przepisami na wykorzystanie żurawiny.

Galaretka z żurawiny:
1kg żurawin
50 dag cukru.

Starannie umyte owoce żurawiny wsypać do sporego rondla następnie wlać szklankę wody, i doprowadzić do rozgotowania, odcedzić.
Do tak przygotowanego soku dodajemy 50 dag cukru i powtórnie podgrzewamy, ale nie dłużej niż 15 min. Po tym czasie przelać galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Powstała miazga przy odcedzaniu soku można wykorzystać na kompot poprzez zagotowania jej z wodą i powtórnie odcedzić. Smacznego :)


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości

Gotowe projekty domów