Big09 pisze:Do znawców tematu grill. Jest istotna różnica w smaku potraw z węgla i przyrządzonych na grillu gazowym? Mam ochotę kupić gazówkę z kamieniami.
Moim ulubionym deserem jest pieczony banan, do tego odrobina miodu dla łasuchów.
Witam
Różnica smakowa nie jest aż tak duża, natomiast grillowanie na grillu gazowym jest znacznie zdrowsze. Podczas spalania się węgla/brykietu z tłuszczem z potraw powstają toksyczne związki, które nie należą do najzdrowszych, podczas spalania się gazu tych toksyn powstaje zdecydowanie mniej. Jeśli chodzi natomiast o grille gazowe z kamieniami z lawy wulkanicznej, to teraz te kamienie są zastępowane specjalnymi osłonami/aromatyzerami ze stali nierdzewnej. Np. w marce Broil King jest zastosowana taka osłona Flav-R-Wave.
Jest to unikalny opatentowany system, który wypełnia całe dno piekarnika i zapewnia równomierną dystrybucję ciepła i kontrolę płomienia. System przechwytuje i natychmiast odparowywuje skapujące soki i tłuszcz, nadając potrawom doskonały grillowy smak. Jednocześnie chroni palnik przed skapującym tłuszczem. A przewagą takie rozwiązania w stosunku do wyżej wspomnianych kamieni jest to że taką osłonę można umyć w zmywarce, natomiast kamienie należy często wyparzać, i druga sprawa, zadaniem tych kamieni jest tylko wyłapywanie tłuszczu, natomiast takie osłony odparowują skapujący tłuszcz czy z soki potraw.
Żeby na grillu gazowych wzbogacić smak i aromat przyrządzanych potraw zachęcam do stosowania wędzarki ze stali nierdzewnej i wiór drzewnych np. z olchy czy wiśni.
Gdyby jednak wybierali państwo grillowanie na grillach węglowych, to polecam szwajcarskie kuliste grille.
A od siebie dodam jeszcze super
przepis na płonące banany z grilla.
porcja dla 4 osób czas przygotowania 0:15
szklanki cukru trzcinowego
sok z jednej cytryny
łyżeczki cynamonu
łyżeczki mielonego ziela angielskiego
4 banany
3 łyżki Grand Marnier
2 łyżki połówek orzechów pekanowych, można je zastąpić migdałami
Umieścić cukier trzcinowy, sok z cytryny, cynamon i ziele angielskie na patelni.
Podgrzać mieszankę na grillu, pokrętło ustawione na pozycję MEDIUM, doprowadzić
do wrzenia, dokładnie mieszając.
Obrać banany i pokroić wzdłuż, w ćwiartki. Ułożyć na patelni i gotować przez 3-4
minuty. Dodać orzechy pekanowe.
Wlać Grand Marnier do szklanki a następnie na patelnię. Trzymać butelkę z dala od
grilla. Gdy mieszanka zacznie skwierczeć, podpalić używając długiej zapałki.
Podawać na ciepło z lodami.
Grand Marnier to likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu
38-40%.