Strona 1 z 4

Przepisy na potrawy z grilla..

: 14 lut 2012, 14:09
autor: kosta
A ja mam prośbę do Was, o wypróbowane przepisy na potrawy z grilla. Będę bardzo wdzięczna. W zamian zaproszę w góry do siebie na grilla. Obiecuje, że będzie wspaniala zabawa.. :D

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 19 lut 2012, 21:48
autor: Jędras
Góry to widziałem ostatnio 25 lat temu, a poza tym to dzisiaj chyba w telewizji z okazji skoków narciarskich :D

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 20 lut 2012, 10:24
autor: kosta
To zapraszam do siebie...Może kiedyś uda nam się wspólnie urządzić spotkanie przy grillu.. :D

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 24 lut 2012, 14:06
autor: Jędras
Kawał drogi do Ciebie, trzeba byłoby z tydzień grillować, bo tak po jednym grillu, to w zasadzie z drogi od razu w drogę :D

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 12 mar 2012, 17:00
autor: kosta
Jędras nie ma sprawy,, możemy nawet tydzień grillować. Bedzie na pewno wesoło i smacznie. :D

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 14 mar 2012, 19:34
autor: Jędras
Najpierw trzeba sprawdzić w księdze rekordów Guinnessa ile wynosi rekord w czasie grillowania, bo jeśli coś niewiele ponad tydzień, to trzeba by go zmienić :)

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 14 mar 2012, 20:14
autor: kosta
To zaczynamy sprawdzać, a pozniej, będziemy pobijać rekordy..haha A tak na prawdę to bym chętnie coś z grilla zjadła. Ale już jestem po kolacji to nie mogę odpalać grilla. :D

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 17 mar 2012, 16:12
autor: Jędras
Na noc to lepiej za dużo nie jeść, po co się potem męczyć. Na grilla czas znajdzie się zawsze, w końcu trzeba sobie urozmaicać menu.

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 25 mar 2012, 8:51
autor: kosta
Ostatnio mam problem z rozpalaniem grilla. Powiedzcie mi jaka jest najlepsza podpałka i oczywiście bezpieczna, żeby była.

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 04 kwie 2012, 11:32
autor: kosta
Dobrze. Spróbuję coś wygooglać a na razie liczę, że podacie mi jakieś pomysły na przyrządzenie smacznego jedzonka. Wiosna już się zadomowiła, więc pora i na grilla.:)

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 11 cze 2012, 13:13
autor: kosta
Zapraszamy do udziału w konkursie filmowym Grill Packa Rewolucja w grillowaniu -Siedem grzechów głównych. Nagroda dla zwycięskiego filmu 1 tys pln w każdej edycji. Szczegóły na stronie http://grillpack.pl/konkurs2.php
Obrazek

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 24 sie 2012, 21:32
autor: dynamic24pl
kosta pisze:A ja mam prośbę do Was, o wypróbowane przepisy na potrawy z grilla. Będę bardzo wdzięczna. W zamian zaproszę w góry do siebie na grilla. Obiecuje, że będzie wspaniala zabawa.. :D


Polecam Ryby grillowane na cedrowych deskach, idealnie nadają się do tego pstrągi, łososie norweskie czy dorsze, poniżej zamieszczam przepis na rybkę

Łosoś grillowany na cedrowej desce
Czas przygotowania: 60 minut
Cedr jest najpopularniejszą formą deski używaną do grillowania. Cedr nada łososiowi niepowtarzalny delikatny a zarazem głęboki wędzony aromat.

Składniki
Filet z łososia Ulubiona mieszanka przypraw
Oliwa Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Podczas grillowania na desce wydziela się subtelny zapach dymu i
rozgrzanego drewna, który udziela się każdemu rodzajowi grillowanej
żywności: warzywom, drobiowi, rybom jak i mięsu. Ważne: Deskę można
również zanurzyć w soku, piwie lub winie. Za każdym razem wydzieli się
inny aromat. Rozgrzać grilla, wyjętą z wody i lekko osuszoną deskę położyć
na rozgrzanym ruszcie i rozgrzewać ją przez kilka minut. Następnie deskę
odwrócić i gładką stronę posmarować lekko oliwą. Wyłożyć filet łososia
na tak przygotowana deskę skórą do dołu i zamknąć pokrywę. Czas
grillowania to od 15-20 min w przypadku filetów. Czas grillowania całego
łososia wydłuża się do 50 minut. Ryba jest gotowa wtedy, gdy mięso daje
się dzielić na płatki. Upieczony filet można podawać na cedrowej desce,
albo na półmisku.

Obrazek :D :D

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 27 sie 2012, 12:01
autor: Big09
Do znawców tematu grill. Jest istotna różnica w smaku potraw z węgla i przyrządzonych na grillu gazowym? Mam ochotę kupić gazówkę z kamieniami.

Moim ulubionym deserem jest pieczony banan, do tego odrobina miodu dla łasuchów.

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 27 sie 2012, 18:22
autor: dynamic24pl
Big09 pisze:Do znawców tematu grill. Jest istotna różnica w smaku potraw z węgla i przyrządzonych na grillu gazowym? Mam ochotę kupić gazówkę z kamieniami.

Moim ulubionym deserem jest pieczony banan, do tego odrobina miodu dla łasuchów.


Witam

Różnica smakowa nie jest aż tak duża, natomiast grillowanie na grillu gazowym jest znacznie zdrowsze. Podczas spalania się węgla/brykietu z tłuszczem z potraw powstają toksyczne związki, które nie należą do najzdrowszych, podczas spalania się gazu tych toksyn powstaje zdecydowanie mniej. Jeśli chodzi natomiast o grille gazowe z kamieniami z lawy wulkanicznej, to teraz te kamienie są zastępowane specjalnymi osłonami/aromatyzerami ze stali nierdzewnej. Np. w marce Broil King jest zastosowana taka osłona Flav-R-Wave.

Jest to unikalny opatentowany system, który wypełnia całe dno piekarnika i zapewnia równomierną dystrybucję ciepła i kontrolę płomienia. System przechwytuje i natychmiast odparowywuje skapujące soki i tłuszcz, nadając potrawom doskonały grillowy smak. Jednocześnie chroni palnik przed skapującym tłuszczem. A przewagą takie rozwiązania w stosunku do wyżej wspomnianych kamieni jest to że taką osłonę można umyć w zmywarce, natomiast kamienie należy często wyparzać, i druga sprawa, zadaniem tych kamieni jest tylko wyłapywanie tłuszczu, natomiast takie osłony odparowują skapujący tłuszcz czy z soki potraw.

Żeby na grillu gazowych wzbogacić smak i aromat przyrządzanych potraw zachęcam do stosowania wędzarki ze stali nierdzewnej i wiór drzewnych np. z olchy czy wiśni.

Gdyby jednak wybierali państwo grillowanie na grillach węglowych, to polecam szwajcarskie kuliste grille.


A od siebie dodam jeszcze super przepis na płonące banany z grilla.


porcja dla 4 osób czas przygotowania 0:15

szklanki cukru trzcinowego
sok z jednej cytryny
łyżeczki cynamonu
łyżeczki mielonego ziela angielskiego
4 banany
3 łyżki Grand Marnier
2 łyżki połówek orzechów pekanowych, można je zastąpić migdałami

Umieścić cukier trzcinowy, sok z cytryny, cynamon i ziele angielskie na patelni.
Podgrzać mieszankę na grillu, pokrętło ustawione na pozycję MEDIUM, doprowadzić
do wrzenia, dokładnie mieszając.
Obrać banany i pokroić wzdłuż, w ćwiartki. Ułożyć na patelni i gotować przez 3-4
minuty. Dodać orzechy pekanowe.
Wlać Grand Marnier do szklanki a następnie na patelnię. Trzymać butelkę z dala od
grilla. Gdy mieszanka zacznie skwierczeć, podpalić używając długiej zapałki.
Podawać na ciepło z lodami.

Grand Marnier to likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu
38-40%.

Re: Przepisy na potrawy z grilla..

: 27 sie 2012, 18:48
autor: Big09
Dzięki za informację, zapoznałem się :wink: