Strona 1 z 2
bazylia
: 03 lis 2011, 19:58
autor: irena.pak
Kiedy powinno się zbierać bazylię? Czy trzeba pozostawić kilka liści przy zbiorze?
Re: bazylia
: 03 lut 2012, 16:23
autor: Dasos
witam,
bazylię można zbierać przez cały czas. Jeśli bazylię uprawiamy w ogrodzie, to "główne zbiory" powinny się odbyć, zanim zacznie kwitnąć. Powinno się zrywać górne części pędów (liście+łodyżka), a nie obskubywać pojedynczych liści. Jeśli ścinamy pędy, to bazylia się rozkrzewi i będzie dobrze rosła. Oczywiście trzeba zostawić kawałek łodygi z liśćmi, zeby miała z czego odbić. Po oberwaniu samych liści - niestety zostanie nam sam badyl. Tak samo w doniczce, choć teraz raczej kwitnienie bazylii nam nie grozi
.
Re: bazylia
: 17 maja 2013, 16:23
autor: Bartik
Dokładnie, ja kiedyś jeszcze zrywałem same liście i było tak jak pisał/a Dasos.
Re: bazylia
: 17 maja 2013, 16:23
autor: Bartik
Dokładnie, ja kiedyś jeszcze zrywałem same liście i było tak jak pisał/a Dasos.
Re: bazylia
: 02 lip 2013, 7:14
autor: majka1
Ja niestety zrywałam listki - masz rację jest badyl:(
Re: bazylia
: 12 lip 2013, 11:54
autor: jackrostowski
A kupujecie bazylie tak normalnie, w doniczce np. w jakimś sklepie jak Tesco? Jak jest później z przesadzaniem? Jak to trzeba zrobić? Chciałbym sobie zrobić taki kącik z ziołami.
Re: bazylia
: 22 lip 2013, 11:09
autor: GosiaZar
Re: bazylia
: 25 lip 2013, 9:45
autor: anna9864
Ja trzymam swoją bazylię na parapecie w kuchni, gdzie ma od popołudnia do wieczora dostęp do słońca. Podlewam ją zazwyczaj raz dziennie. Na początku też źle robiłam, bo obrywałam listki gdzie popadnie. Teraz zrywam tylko z góry i równomiernie. Dzięki temu nie usycha i nie marnieje tak jak kiedyś.
Blog ogrodniczy
Re: bazylia
: 04 paź 2013, 14:53
autor: Wiechu1
Bazylie zrywasz kiedy jest Ci potrzebna
Re: bazylia
: 16 lip 2014, 11:43
autor: maaciejka
Bazylia jest baardzo wdzięcznym ziołem ; ) mam ja i w kuchni w doniczce i w ogrodzie. Używam jej dużo, a można powiedzieć, że jej nie ubywa
jak trochę podeschnie i liście zrobią się miękkie to wystarczy podlać i po kilku godzinach jest jak nowa,
Re: bazylia
: 18 lip 2014, 3:07
autor: kulesa
Bazylia to najlepsza przyprawa do każdej (prawie) potrawy, świeżutkie liście są znakomite i naprawdę nie trzeba się starać, żeby była w pełni sił. Nigdy nie obrywałam wszystkich listków na raz, zawsze trochę zostawiałam, a już na drugi dzień było ich o wiele więcej niż zostało po obiedzie.
__________________
dobry gabinet stomatologiczny Katowice
Re: bazylia
: 08 sty 2015, 16:33
autor: CebuleKwiatowe
Zgadza się,ja no wielu potraw nie potrafię sobie już wyobrazić bez dodatku bazylii,a co do nasionek to dostaniecie je u nas,zapraszamy:)
Re: bazylia
: 19 sty 2015, 13:26
autor: Krosagro
Najlepiej zbierać indywidualnie liście. Bazylia jest najsmaczniejsza wtedy, kiedy jest młoda. Zawsze należy zostawić kilka par liści - inaczej roślina może uschnąć.
www.krosagro.pl
Re: bazylia
: 12 mar 2015, 14:40
autor: CebuleKwiatowe
Ja powoli przymierzam się do swojej bazylii,listki bardzo ładnie obrodziły,juz nie mogę doczekać się tego unikatowego smaku,a jeżeli ktoś będzie poszukiwał dobrych nasion to w dalszym ciągu sa u nas ciekawe promocje,zapraszamy.
Re: bazylia
: 18 cze 2015, 14:50
autor: espera
muszę wam powiedzieć, że moja bazylia rośnie jak dzika! ma bardzo bardzo intensywny smak i nie jestem w stanie zużyć jej w takich ilościach jak się pojawia w ogrodzie. Ile można robić pesto?