Kapusta kwaszona

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Aniamk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 11:54
Kapusta kwaszona

autor: Aniamk » 25 mar 2011, 13:22

Witam, poszukuje przepisów na dania z kwaszonej kapusty, czy możecie się podzielić takowymi :)
będę baaardzo wdzięczna
Pozdrawiam

Eda
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08
Re: Kapusta kwaszona

autor: Eda » 27 lip 2011, 13:22

Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz


Jaja umyć, wybić do miksera, dodać mąkę, wodę i sól, włączyć mikser na 40 sek., patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienka warstwa ciasto rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu.

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować.

Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z kapustą i posiekanymi grzybami, doprawić.

Naleśniki rozłożyć tak aby jeden zachodził na drugi, posmarować brzegi ciastem naleśnikowym, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokroić na kawałki 8-10 cm.

Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej.

Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu.

Eda
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08
Re: Kapusta kwaszona

autor: Eda » 27 lip 2011, 13:24

Kulebiak z pieczarkami


Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny

Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce.

Przesiać mąkę, dodać rozczyn, delikatnie wymieszać, dodać jajko, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić. Rozwałkować w kształcie prostokąta, rozłożyć nadzienie i zwinąć ciasto.

Wyłożyć na natłuszczoną blache posypaną mąką. Posmarować wierzch żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 200°C.

Nadzienie:
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju z cebulą, dodać do kapusty. Gotować do miękkości i odparowac wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ułożyć na cieście i posypać jajkami pokrojonymi w drobną kostkę.

Eda
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08
Re: Kapusta kwaszona

autor: Eda » 27 lip 2011, 13:26

Wigilijna kapusta z grzybami

Potrawa wegetariańska
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta

Umyte grzyby moczymy w letnim mleku pół na pół z wodą. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu, w płynie w którym się moczyły. Gdy paruje uzupełniamy wodą w takiej ilości, by było 1 i 1/2 szklanki płynu.

Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przelewamy na sicie wodą, rozdrabniamy, zalewamy ciepła wodą i gotujemy nie dłużej niż 10 minut, cedzimy na sicie. Cebulę drobno siekamy. Ugotowane grzyby osączamy i kroimy w makaronik wywar odstawiamy.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy mąkę, zasmażamy aż się lekko zrumieni. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Do zasmażki dodajemy grzyby, osączoną kapustę, przyprawy, całość gotujemy przez ok. 40 minut na bardzo małym ogniu.

Tak przygotowaną kapustę z grzybami podajemy do smażonego karpia lub wigilijnych pierogów.

Eda
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08
Re: Kapusta kwaszona

autor: Eda » 27 lip 2011, 13:27

Surówka mieszana do mięs i ryb

Potrawa wegetariańska
150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina

Eda
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08
Re: Kapusta kwaszona

autor: Eda » 27 lip 2011, 13:29

Kapuśniak staropolski

50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki


Najpierw ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Kapustę zalać wywarem i gotować do miękkości. Suszone grzyby ugotować, po czym pokroić w paski.

Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, w którym się ugotowały, następnie dodać powidła śliwkowe.

Całość zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować. Utrzymywać w stanie wrzenia jeszcze kilka minut.

Zupę podawać z ziemniakami.

Eda
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08
Re: Kapusta kwaszona

autor: Eda » 27 lip 2011, 13:31

Kwaśnica

10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzybki)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki

Kwaśnica to jest zupa, jak sama nazwa wskazuje kwaśna. Kiszona kapusta. Dużo kiszonej kapusty. (W razie potrzeby najpierw ją pokroić). Kolejny bardzo ważny składnik to grzyby: np.: prawdziwki albo podgrzybki. Jeśli są suszone to wcześniej namoczone.

Teraz mięso. Mamy tutaj bardzo ładny boczek mięsny. Wędzona słonina, ona nada temu daniu taki charakterystyczny, podwędzany smaczek. Żeberka: mogą być surowe, mogą być wędzone surowe lub tak jak w tym wypadku wcześniej pieczone, pieczone w kminku i przyprawy: najważniejsza przyprawa typowa dla kwaśnicy, bez której nie można się obejść to kminek, w ziarnach, oprócz tego czosnek utarty z solą, liść laurowy [ nazywany w niektórych rejonach bobkowym] ziele angielskie, pieprz i sól. Ziemniaki gotowane wcześniej. To bardzo ważny składnik, ale o tym zaraz opowiem.


Teraz mięso. Słoniny nie będziemy potem jedli, chodzi o to, aby dała smak. Więc wrzucamy ją do kociołka w całości. Im więcej słoniny tym lepiej. Nie trzeba jej kroić w plastry. Natomiast odwrotnie już będzie wyglądała sytuacja przy żeberkach.

Żeberka podzielić na pojedyncze porcje. Które wcześniej wyporcjuje, żeby potem takie kawałki trafiły nam do talerza. Żeberka rzecz cenna by ryzykować nie wrzuceniem do kotła, więc je wrzucę tak. Dobra. Teraz boczek. Kroimy część boczku w plastry.

Dość grube plastry, to jest kuchnia chłopska, nie żadna francuszczyzna. Dodajemy pokrojony boczek do kociołka i resztę boczku w kawałku [ dla smaku, później go wyjmiemy, i ewentualnie pokroimy]. Teraz do zupy dodajemy kminek. Dużo. Ziele angielskie, kilka ziarenek, 3-4 listki laurowe [ ilość uzależniam od upodobań].

Czosnek - dodać kopiastą łyżkę, to musi mieć czosnkowy posmak. Dwie łyżeczki soli i pieprz. Soli nie za dużo. Lepiej nie dosolić niż przesolić. Ziemniaków na razie nie dodajemy. W zupie takiej jak ta, a jest to rodzaj kapuśniaku, surowe ziemniaki w kwasie się nam nie ugotują, niezależnie jak długo będziemy gotować, zawsze będą twardawe.

Zupę teraz gotować na małym ogniu minimum 1,5 godziny. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. W garze trzeba dobrze zamieszać, tak jak w życiu.

Aniamk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 11:54
Re: Kapusta kwaszona

autor: Aniamk » 27 lip 2011, 13:44

Och Ile przepisów, dziękuję pięknie

Wandzia
Aktywny
Aktywny
Posty: 100
Rejestracja: 03 wrz 2011, 14:19
Re: Kapusta kwaszona

autor: Wandzia » 09 wrz 2011, 18:04

Udka w kapuście kiszonej
Składniki:
6- 8 udek z kurczaka
1/2 - 1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
olej oraz przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

1.Udka umyć osuszyć oraz natrzeć solidnie przyprawą i odstawić do chłodnego miejsca na 1/2 godziny .Do naczynia żaroodpornego włożyć opłukaną kapustę kiszoną wymieszaną z podsmażoną wcześniej cebulką na kapustę układamy zamarynowane udka i całość kropimy olejem. Tak przygotowane udka na kapuście wkładamy do zimnego piekarnika po czym włączyć i zapiekać przez półtorej godziny. Uwaga: nie zaleca się dodawania zbyt dużo soli.

2. Takie danie podajemy z ziemniakami lub chrupką bułką.

trefnoknus
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: 14 cze 2018, 9:17
Re: Kapusta kwaszona

autor: trefnoknus » 14 sie 2018, 21:01

U mnie w domu do kapusty kiszonej zawsze obowiązkowo dajmy kminek! I jak kminku nie lubię, tak w kapuście kiszonej jest on obowiązkowy. Nadaje kapuście taki specyficzny smak, nie do podrobienia. I zawsze dajemy tylko kminek z monoprzypraw knorra, bo jest najlepszy!

Pabilo
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 15 paź 2018, 11:22
Re: Kapusta kwaszona

autor: Pabilo » 16 paź 2018, 15:44

PROSTA SURÓWKA
-kapusta koszona
-cebula
-jabłko
-koperek
-cukier
-olej
-odrobina przyprawy uniwersalnej

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50
Re: Kapusta kwaszona

autor: asianocon » 27 lis 2018, 13:20

Brzmi ciekawie, pijecie sok z kapusty?

trefnoknus
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: 14 cze 2018, 9:17
Re: Kapusta kwaszona

autor: trefnoknus » 19 lip 2019, 19:40

A ja mam pytanie, czy ktoś z Was oprócz zajadania się kapustą kwaszoną może sam próbowął ją zrobić? tak przypatruje się temu tematowi, ponieważ uwielbiamy się u nas nią zajadać, jednak do tej pory kupowaliśmy. A chcemy ja sami zrobić. Znajomy poleca nam dobre beczki do kiszenia kapusty i tak się zastanawiam, czy ktoś może je stosował? Są naprawdę tak dobre do kiszenia, jak znajomy mi poleca? Może coś wiecie na ten temat?

Awatar użytkownika
atujestblog
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 59
Rejestracja: 27 lip 2022, 22:26
Kontaktowanie:
Re: Kapusta kwaszona

autor: atujestblog » 26 lis 2023, 22:00

trefnoknus pisze:A ja mam pytanie, czy ktoś z Was oprócz zajadania się kapustą kwaszoną może sam próbowął ją zrobić? tak przypatruje się temu tematowi, ponieważ uwielbiamy się u nas nią zajadać, jednak do tej pory kupowaliśmy. A chcemy ja sami zrobić. Znajomy poleca nam dobre beczki do kiszenia kapusty i tak się zastanawiam, czy ktoś może je stosował? Są naprawdę tak dobre do kiszenia, jak znajomy mi poleca? Może coś wiecie na ten temat?

Sam robię kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Jest duża różnica między kiszoną a kwaszoną kapustą.
atujestblog


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

Gotowe projekty domów