Strona 1 z 1
morele
: 30 mar 2011, 18:09
autor: mlody_84
Czy ktoś zna przepis na ciasto z morelami?
Re: morele
: 27 lip 2011, 13:39
autor: Eda
CIASTO Z MORELAMI I
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
? 3 kubeczki mąki
? 2 kubeczki cukru
? 1 kubeczek oleju roślinnego
oraz:
? 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
? 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1 saszetka cukru migdałowego
? 3 łyżeczki proszku do pieczenia
? morele, około 1 kg (lub mniej wedle uznania)
? cukier puder do posypania
Migdałowa kruszonka:
? 1/2 kostki masła (125 g)
? 1 niepełna szklanka mąki
? 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
? 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
? 1/2 szklanki cukru
Duża blaszka prostokątna o wymiarach np. 28 x 38 cm lub blacha do pieczenia z wyposażenia piekarnika.
Przygotowanie:
Przygotować migdałową kruszonkę: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Morele pokroić na połówki i wypestkować.
Przygotować ciasto jogurtowe: Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, ekstraktem migdałowym lub cukrem migdałowym, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, ułożyć połówki moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej lub pozostawiając nieco większe przestrzenie pomiędzy owocami. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i przez około 45 - 50 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Re: morele
: 27 lip 2011, 13:40
autor: Eda
CIASTO Z MORELAMI I
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
oraz:
4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1 saszetka cukru migdałowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
morele, około 1 kg (lub mniej wedle uznania)
cukier puder do posypania
Migdałowa kruszonka:
1/2 kostki masła (125 g)
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru
Duża blaszka prostokątna o wymiarach np. 28 x 38 cm lub blacha do pieczenia z wyposażenia piekarnika.
Przygotowanie:
Przygotować migdałową kruszonkę: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Morele pokroić na połówki i wypestkować.
Przygotować ciasto jogurtowe: Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, ekstraktem migdałowym lub cukrem migdałowym, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, ułożyć połówki moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej lub pozostawiając nieco większe przestrzenie pomiędzy owocami. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i przez około 45 - 50 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Re: morele
: 27 lip 2011, 13:41
autor: Eda
CIASTO Z MORELAMI II
Składniki:
2 niepełne szklanki mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dag cukru waniliowego
12 dag masła
1 jajko
50 dag świeżych moreli
2 łyżki cynamonu
cukier puder do posypania
Przepis: Do wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia dodać połowę cukru waniliowego i całość cukru kryształu. Wymieszać. Następnie dodać miękką margarynę i zrobić kruszonkę. Podzielić na pół. Do jednej połowy dodać jajko, wymieszać dokładnie. Papierem do pieczenia wyłożyć prostokątne foremki i przełożyć ciasto z jajkiem. Poukładać pokrojone w plasterki morele i posypać owoce cynamonem i pozostałą częścią cukru waniliowego. Na wierzch posypać kruszonkę. Piec przez 30 - 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Re: morele
: 13 wrz 2011, 20:28
autor: Suplem
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki
morele ( lub inne owoce)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie sypkie składniki łączymy dodając roztopiona margarynę (powinna być jeszcze ciepła).
Następnie dokładnie mieszamy na gładką masę i wylewamy ciasto na wysmarowaną masłem lub olejem blachę. Na ciasto układamy pokrojone na ćwiartki bądź połówki morele. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni C wkładamy ciasto i pieczemy przez około 25 minut. Upieczone ciasto i ostudzone wykładamy na patere i posypujemy cukrem pudrem.