ogórki małosolne

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

saba.solarz
Aktywny
Aktywny
Posty: 259
Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18
ogórki małosolne

autor: saba.solarz » 30 mar 2011, 18:20

Jeszcze trochę i będę mogła zacząć robić swoje ulubione ogórki małosolne, poniżej podaje swój przepis na nie:
- ogórki-kiszeniaki.
- koper włoski
- czosnek
- gorczyca
- korzeń chrzanu
- ew. liście chrzanu
- sól
układamy ścisło ogórki pomiędzy nimi wrzucamy koper, czosnek, gorczyce, chrzan, zalewamy wrzaca wodą z solą i przykrywamy czymś ciężkim

smacznego

magda_ś
Aktywny
Aktywny
Posty: 133
Rejestracja: 07 mar 2011, 20:21
Re: ogórki małosolne

autor: magda_ś » 26 lip 2011, 2:02

ooo, ja też uwielbiam małosolne

Suplem
Aktywny
Aktywny
Posty: 100
Rejestracja: 03 wrz 2011, 14:26
Re: ogórki małosolne

autor: Suplem » 13 wrz 2011, 20:34

Składniki:
2,5 kg małych ogórków
5-6 ząbków czosnku
3 łyżki soli
kilka gałązek kopru
kawałek korzenia chrzanu
ew. kilka listków chrzanu

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i układamy w wyparzonym słoju. Obieramy czosnek i kroimy na połówki. I tak przekładamy piętrowo raz warstwa ogórków raz rządek czosnku oraz kawałkami korzenia chrzanu i liści chrzanu. Następnie zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać nieco dłużej.

piootr468
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwie 2012, 22:04
Kontaktowanie:
Re: ogórki małosolne

autor: piootr468 » 25 kwie 2012, 22:07

Wypróbuję przepis :)

anetta102
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 26 lis 2012, 20:07
Re: ogórki małosolne

autor: anetta102 » 28 lis 2012, 10:55

Robiłam z podobnego przepisu i wyszły super pyszne,aż do tej pory czuję ich smak,więc polecam.

benek56
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 15 sie 2012, 8:05
Kontaktowanie:
Re: ogórki małosolne

autor: benek56 » 17 lip 2015, 14:52

Również uwielbiam takie ogóreczki - a już na działce się zaczynają - więc niedługo będą. Oczywiście z takich ogórków wychodzą super sałatki - jedna z takich jest tutaj kliiiik

lwica1980
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 35
Rejestracja: 02 sie 2014, 19:54
Re: ogórki małosolne

autor: lwica1980 » 17 lip 2015, 17:40

Fajne przepisy :)

Big09
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 336
Rejestracja: 24 paź 2011, 8:53
Re: ogórki małosolne

autor: Big09 » 23 cze 2016, 14:35

spróbuję, ale tajemnica sukcesu tkwi w doborze gatunku ogórków, tak na 50% to przepis

Kora33
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 01 lip 2016, 9:12
Re: ogórki małosolne

autor: Kora33 » 01 lip 2016, 10:23

Uwielbiam ogórki małosolne - wszystkie! Szkoda, że nie mogę ich dostać w sklepie...

Markusz
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 01 wrz 2016, 13:44
Re: ogórki małosolne

autor: Markusz » 14 wrz 2016, 11:03

Dokładnie, dobór ogórków to połowa sukcesu, jak wybierze sie zły gatunek to będą niesmaczne ;)

grażka34
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 12 kwie 2017, 13:11
Re: ogórki małosolne

autor: grażka34 » 12 kwie 2017, 13:21

Ogórki małosolne, wiadomo jak dłużej postoją to już nie będą małosolne. Z racji tego, że u nas wszyscy uwielbiają ogórki właśnie małosolne robię takie, by nigdy nie ukwasiły się całkowicie. Oto przepis na Ogórki małosolne na sucho
Składniki:
10 średnich ogórków
gałązka kopru z baldachimem
3 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
płaska łyżka soli
woreczek z zamknięciem błyskawicznym

Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, osuszyć, a następnie odciąć końcówki. Do woreczka włożyć ogórki wraz z wszystkimi składnikami. Szczelnie zamknąć, ale bez powietrza i dobrze potrząsać, żeby wszystkie składniki równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć i potrzymać w temperaturze pokojowej około 6 godzin. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego.


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Gotowe projekty domów