papryka kiszona

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Maria68
Aktywny
Aktywny
Posty: 219
Rejestracja: 23 lut 2011, 21:33
Lokalizacja: Puławy
papryka kiszona

autor: Maria68 » 30 mar 2011, 23:40

Kilka lat temu dostałam ten przepis od znajomych Bułgarów. Moim zdaniem jest przepyszna. Postanowiłam podzielić się nim z Wami

Składniki:
1 kg dojrzałej słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 - 3 łyżki nasion wyłuskanych z baldachów dojrzałego kopru, 2 łyżeczki nasion kminku,
1 łyżeczkę nasion gorczycy,
po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 l wody
3 dag soli

Wykonanie:
Z papryki usunąć ?wnętrzności?, pokroić na 8 części ( 4 wzdłuż i raz w poprzek). Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 3 ? 4 części. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wyparzyć słoiki.
Układać paprykę przekładając czosnkiem. Zalać ostudzoną zalewą. Na szybkie zużycie (do tygodnia) wystarczy zakręcić i postawić w cieple na 4 dni, potem w chłodzie. Na przechowywanie ? po 4 - 6 dniach szczelnie zakręcić i zapasteryzować (np. w nagrzanym piekarniku).
Bułgarzy dodają jeszcze razem z czosnkiem 2 ? 4 ostre papryczki (czuszka, pepperoni) pokrojone w cieniutkie krążki, i wtedy kiszonka jest serio ostra. Dobrze kisi się tylko dojrzała papryka (czerwona lub żółta/pomarańczowa), można też wziąć zieloną, ale wyjdzie raczej ?małosolna? (też smaczna).

Suplem
Aktywny
Aktywny
Posty: 100
Rejestracja: 03 wrz 2011, 14:26
Re: papryka kiszona

autor: Suplem » 14 wrz 2011, 12:06

Jak już gdzieś wcześniej pisałem spróbuj i się przekonaj sama.
Ja nie będę eksperymentował bo nie mam ku temu warunków, ani nie posiadam glinianego garnka!
Ale chętnie dowiedział bym się o Twoich spostrzeżeniach odnośnie przyrządzenia tego przepisu nie w słoikach, a właśnie w glinianym garnku.
Ja nakupiłem papryki, kminek, czosnek i lada chwila zabieramy się z żoną za przyrządzenie kiszonej papryki, oczywiście jak tylko zasmakujemy co pisze w przepisie, że można już po kilku dniach podzielę się smakiem :lol:

wika001
Aktywny
Aktywny
Posty: 292
Rejestracja: 24 lut 2011, 9:57
Re: papryka kiszona

autor: wika001 » 27 paź 2011, 19:41

i jak wrażenia?:) Ciekawa jestem czy przepis rzeczywiście jest dobry :)

wika001
Aktywny
Aktywny
Posty: 292
Rejestracja: 24 lut 2011, 9:57
Re: papryka kiszona

autor: wika001 » 03 lis 2011, 19:55

Zrobiłam i wyszło pyszne:) dzięki za przepis :)

raffa5a
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 29 wrz 2016, 9:52
Re: papryka kiszona

autor: raffa5a » 01 paź 2016, 20:12

Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję. Z papryk polecam robić również sos.

gardenrun
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 30 lip 2014, 13:31
Re: papryka kiszona

autor: gardenrun » 10 lis 2016, 10:17

Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.

magda123
Aktywny
Aktywny
Posty: 138
Rejestracja: 05 paź 2015, 12:04
Re: papryka kiszona

autor: magda123 » 12 gru 2016, 23:10

gardenrun pisze:Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.


też nie:) ale trzeba kiedyś wypróbować ten przepis

fivetrees
Aktywny
Aktywny
Posty: 187
Rejestracja: 07 kwie 2015, 5:59
Re: papryka kiszona

autor: fivetrees » 16 gru 2016, 13:07

Nie jadłam nigdy takiej papryki. Chętnie bym sprawdziła ten przepis.

begs
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 05 lut 2017, 15:37
Re: papryka kiszona

autor: begs » 05 lut 2017, 15:49

muszę spróbować, ciekawy przepis :)

Awatar użytkownika
Nova23
Aktywny
Aktywny
Posty: 113
Rejestracja: 13 maja 2014, 14:46
Re: papryka kiszona

autor: Nova23 » 31 lip 2017, 13:01

Korzystam z bardzo podobnego przepisu i robię taką paprykę co rok :) Jest świetna!

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50
Re: papryka kiszona

autor: asianocon » 16 lut 2018, 15:24

Tez bardzo lubię ten przepis. Zrobiłam sobie kilka słoiczków na ten rok, bardzo smaczne. Idealne na dekorację stołu, gdy przychodzą goście.


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yandex [Bot] i 7 gości

Gotowe projekty domów

cron