Strona 1 z 1

papryka kiszona

: 30 mar 2011, 23:40
autor: Maria68
Kilka lat temu dostałam ten przepis od znajomych Bułgarów. Moim zdaniem jest przepyszna. Postanowiłam podzielić się nim z Wami

Składniki:
1 kg dojrzałej słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 - 3 łyżki nasion wyłuskanych z baldachów dojrzałego kopru, 2 łyżeczki nasion kminku,
1 łyżeczkę nasion gorczycy,
po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 l wody
3 dag soli

Wykonanie:
Z papryki usunąć ?wnętrzności?, pokroić na 8 części ( 4 wzdłuż i raz w poprzek). Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 3 ? 4 części. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wyparzyć słoiki.
Układać paprykę przekładając czosnkiem. Zalać ostudzoną zalewą. Na szybkie zużycie (do tygodnia) wystarczy zakręcić i postawić w cieple na 4 dni, potem w chłodzie. Na przechowywanie ? po 4 - 6 dniach szczelnie zakręcić i zapasteryzować (np. w nagrzanym piekarniku).
Bułgarzy dodają jeszcze razem z czosnkiem 2 ? 4 ostre papryczki (czuszka, pepperoni) pokrojone w cieniutkie krążki, i wtedy kiszonka jest serio ostra. Dobrze kisi się tylko dojrzała papryka (czerwona lub żółta/pomarańczowa), można też wziąć zieloną, ale wyjdzie raczej ?małosolna? (też smaczna).

Re: papryka kiszona

: 14 wrz 2011, 12:06
autor: Suplem
Jak już gdzieś wcześniej pisałem spróbuj i się przekonaj sama.
Ja nie będę eksperymentował bo nie mam ku temu warunków, ani nie posiadam glinianego garnka!
Ale chętnie dowiedział bym się o Twoich spostrzeżeniach odnośnie przyrządzenia tego przepisu nie w słoikach, a właśnie w glinianym garnku.
Ja nakupiłem papryki, kminek, czosnek i lada chwila zabieramy się z żoną za przyrządzenie kiszonej papryki, oczywiście jak tylko zasmakujemy co pisze w przepisie, że można już po kilku dniach podzielę się smakiem :lol:

Re: papryka kiszona

: 27 paź 2011, 19:41
autor: wika001
i jak wrażenia?:) Ciekawa jestem czy przepis rzeczywiście jest dobry :)

Re: papryka kiszona

: 03 lis 2011, 19:55
autor: wika001
Zrobiłam i wyszło pyszne:) dzięki za przepis :)

Re: papryka kiszona

: 01 paź 2016, 20:12
autor: raffa5a
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję. Z papryk polecam robić również sos.

Re: papryka kiszona

: 10 lis 2016, 10:17
autor: gardenrun
Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.

Re: papryka kiszona

: 12 gru 2016, 23:10
autor: magda123
gardenrun pisze:Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.


też nie:) ale trzeba kiedyś wypróbować ten przepis

Re: papryka kiszona

: 16 gru 2016, 13:07
autor: fivetrees
Nie jadłam nigdy takiej papryki. Chętnie bym sprawdziła ten przepis.

Re: papryka kiszona

: 05 lut 2017, 15:49
autor: begs
muszę spróbować, ciekawy przepis :)

Re: papryka kiszona

: 31 lip 2017, 13:01
autor: Nova23
Korzystam z bardzo podobnego przepisu i robię taką paprykę co rok :) Jest świetna!

Re: papryka kiszona

: 16 lut 2018, 15:24
autor: asianocon
Tez bardzo lubię ten przepis. Zrobiłam sobie kilka słoiczków na ten rok, bardzo smaczne. Idealne na dekorację stołu, gdy przychodzą goście.