Konfitura z pomarańczy
: 31 mar 2011, 10:34
Postanowiłam podzielić się sprawdzonym przepisem na konfiturę z pomarańczy
Składniki: 1,5 kg pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Delikatnie ściąć skórkę za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw, pokroić na paseczki. Pomarańcze obrać dobrze ze skóry, pozbawić pestek, pokroić na duże kawałki. Włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodać pokrojoną w paski skórkę pomarańczową. Podsmażać do czasu, aż powidła zgęstnieją i nabiorą brunatnego koloru.
Składniki: 1,5 kg pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Delikatnie ściąć skórkę za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw, pokroić na paseczki. Pomarańcze obrać dobrze ze skóry, pozbawić pestek, pokroić na duże kawałki. Włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodać pokrojoną w paski skórkę pomarańczową. Podsmażać do czasu, aż powidła zgęstnieją i nabiorą brunatnego koloru.