Strona 1 z 1

Konfitura z pomarańczy

: 31 mar 2011, 10:34
autor: Eda
Postanowiłam podzielić się sprawdzonym przepisem na konfiturę z pomarańczy

Składniki: 1,5 kg pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Delikatnie ściąć skórkę za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw, pokroić na paseczki. Pomarańcze obrać dobrze ze skóry, pozbawić pestek, pokroić na duże kawałki. Włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodać pokrojoną w paski skórkę pomarańczową. Podsmażać do czasu, aż powidła zgęstnieją i nabiorą brunatnego koloru.

Re: Konfitura z pomarańczy

: 17 kwie 2011, 11:48
autor: magda_mm
jakie pomarancze się nadają do tego przetworu? Te słodkie czy te kwaśniejsze?